Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

H tarifa klíma információk

2018. március 01. - olcsónfűtök

H tarifa információk

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb árú tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.

• Külön mért felhasználói áramkörrel rendelkező ügyfeleink vehetik igénybe a fűtési idényben (október 15. és április 15 között) az alábbi berendezésekre:

H tarifa, a legalább 3 jósági fokú hőszivattyúk (a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hő ellátására hasznosító berendezések és ezen berendezések) üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek fogyasztásának elszámolására vehető igénybe.

• Napszaktól függetlenül, egész napos vételezési lehetőséget biztosítunk.

• A felhasználási helyen lévő „H” árszabásra jogosult berendezések különmért felhasználói áramkörének fogyasztása fűtési idényen kívül „A1” árszabással kerül elszámolásra. 

Mikor van fűtési szezon?
A 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak.

A „H” tarifa klíma alkalmazásának műszaki feltételei
A „H” tarifával elszámolt berendezések csak különmért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A hálózati engedélyes által felszerelt mérőberendezés kéttarifás (nem két skálás) kialakítású, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energiát. Így biztosítható a fűtési időszakon kívül április 16. – október 14. közötti villamosenergia-fogyasztás „A1” tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon) történő elszámolása. (A kéttarifás mérők beszerzéséig normál, egytarifás mérő kerül felszerelésre, amely a kéttarifás mérők beszerzése után lecserélésre kerül.)

A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a „B” tarifára (éjszakai áramra) is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1, B és H-tarifa) külön mérőberendezés kerül felszerelésre.

Figyelem!
A hálózati engedélyes jogosult ellenőrizni a vezérelt áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül.

Az igényléshez szükséges beadandó dokumentumok: Ez akár területenként változó lehet.
· Villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentés
· Villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentés
· Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez
· Adatvédelmi tájékoztató
· A csatlakoztatandó műszaki berendezések adatlapjának másolata

A nyomtatványok kitöltésével kapcsolatban fontos információk:
· A nyilatkozatot a készülék műszaki adatairól (Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez nyomtatvány 3. pontja) a hőszivattyú telepítője tölti ki

· A nyilatkozatot a belső villamos hálózat kialakításáról (Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez nyomtatvány 4. pontja) regisztrált villanyszerelő tölti ki

· A Villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentés nyomtatványon minden esetben tüntesse fel az igénybejelentő és a regisztrált szerelő elérhetőségeit, telefonszámát.

Hova küldjem a nyomtatványokat?
A területileg illetékes áramszolgáltatónak kell címezni az igényt.

A „H” tarifa áramkörének, ill. mérőhelyének kialakítása
Az ügyfél által megbízott regisztrált szerelő feladata a „H” tarifával vételezni kívánó fogyasztói berendezés nem leválasztható módon, külön mért áramkörre való csatlakoztatása, illetve a mérőhely kialakítása. A csatlakozó berendezést méretezni a rendelkezésre álló teljesítményre szükséges.

A „H” tarifás mérő kijelzőjéről leolvasható adatok: 

A kijelzőn az adott tarifákon eltárolt mért értékek 5-8 másodpercenként váltanak (181, 182, 281, 282)
Az hogy a kWh érték melyik regiszterhez tartozik az OBIS kód (181, 182, 281, 282) alapján dönthető el.
A felhasználónak az 181, és az 182 kód alatti regisztertartalmat kell olvasnia.
Az 181 regiszterben lévő fogyasztás a kedvezményes elszámolású, az 182 regiszterben lévő fogyasztás a normál elszámolású.
Ezt mutatja még a számláló alatti jelölő négyzet is 181-nél a HT, 182-nél az NT jelölő látható.
A mérő hibáját a számláló felett elhelyezett „ERR” jelzés mutatja.
A fázisjelölés egy fázisú bekötés esetén L1, háromfázisú bekötés esetén L123 jelzést mutat.
Az energiairány jelölő +P irányt mutat, ez felel meg a fogyasztásnak.
Az MBJ jelölő abban az esetben látható, ha a mérőt mágnessel próbálták befolyásolni.
Az előlapon az energiafelhasználással arányosan villogó piros LED található (1000 impulzus/kW
Ez a fogyasztástól függően más-más frekvenciával villog, és nem hibajelenség.

A H" tarifa 2017. Január 1-től érvényes díjszabása, a Nemzeti Közműveknél:
23,021 Ft./kWh

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsofutes.blog.hu/api/trackback/id/tr7613706706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: H tarifa információk 2018.05.06. 00:14:48

H tarifa információk A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.