Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató

2018. március 01. - olcsónfűtök

Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató

 NKM Áramszolgáltató Zrt. és DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.

Tájékoztató

az egyetemes szolgáltatói H árszabás alkalmazhatóságáról

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. az NKM Áramhálózati Kft-vel együttműködésben a megújuló energiát hasznosító hőfejlesztő berendezések használatának elősegítése érdekében speciális árszabás lehetőségét biztosítja ügyfelei részére.

H árszabás alkalmazási köre

Az egyetemes szolgáltatói villamosenergia-értékesítés során az idényjellegű, egy zónaidős „H” árszabás az alábbi felhasználói berendezések elszámolására alkalmazható fűtési idényben (október 15 – április 15 közötti időtartam):

-       annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztására (pl. keringető-szivattyúk, automatikák), amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le

-       a fűtési idényen kívül az „A1” árszabás NKM Áramszolgáltató Zrt-nél érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni a „H” árszabás szerinti különmért áramkörön lévő berendezések és készülékek fogyasztását.

H árszabás esetén a berendezések hálózatra kapcsolási feltételei

KÜLÖN ÁRAMKÖR ÉS MÉRÉS KIALAKÍTÁSA

A H árszabásra jogosult fent felsorolt berendezéseket a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan kell csatlakoztatni. Ezen csatlakoztatási feltételek hiányában a H árszabás nem alkalmazható. A vételezés ezen árszabással egésznap lehetséges lesz, nem vezérelt időszakú árszabás lesz. A mérésre olyan fogyasztásmérő kerül alkalmazásra mely képes két külön számlálón mérni a téli, fűtési időszakban és a nyári, fűtésen kívüli időszakban felhasznált villamos energia mennyiségét.

A „H” árszabásra jogosultság műszaki feltételeit, és a hálózatra kapcsolás feltételeinek teljesülését az NKM Áramhálózati  Kft. vizsgálja.

CSATLAKOZÁSI ÁRAMERŐSSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA

A „H” árszabáshoz kiépített különmért áramkörön felszerelt kismegszakítók áramértéke nem lehet nagyobb, az ilyen vételezésre jogosult felhasználói berendezések igényelt névleges csatlakozási teljesítményénél. Ha ezen berendezések teljesítmény igénye meghaladja az adott fogyasztási helyen már rendelkezésre álló legnagyobb teljesítményt, akkor az igényelt többlet teljesítmény után a hatályos rendelet szerinti csatlakozási alapdíjat meg kell fizetni a felhasználónak.

NYILATKOZAT ÉS ELLENŐRZÉS A CSATLAKOZTATNI KÍVÁNT BERENDEZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Az NKM Áramhálózati  Kft. megbízottja, jogosult ellenőrizni a vezérelt és/vagy különmért áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül. A „H” árszabás igénybevételére vonatkozó szabályokat az alábbi jogszabályok, valamint az egyetemes szolgáltatói és elosztói üzletszabályzatok tartalmazzák:

-        4/2011. (I. 31.) NFM rendelet a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről.

-        7/2014. (IX. 12.) MEKH rendelet a villamos energia hálózati csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól, a díjak elemeiről, mértékéről és alkalmazásuk szabályairól

-        4/2013. (X. 16.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjakról és alkalmazásuk szabályairól

„H”árszabással történő vételezési igény esetén a bekapcsolást megelőzően nyilatkoznia kell a felhasználónak arról, hogy:

-        a kedvezményes árszabást csak a jogszabályban meghatározott berendezések működtetésére veszi igénybe, és ezek ellátására külön áramkört alakíttatott ki, illetve

-        hőszivattyú használata esetében a berendezés jósági foka eléri a 3-as fokot.

MÉRŐHELY KIALAKÍTÁSA

A mérőhely a felhasználó igényéhez illeszkedő fogyasztásmérő-berendezések, vezérlő- és áramkorlátozó készülékek befogadására legyen alkalmas. Meglévő mérőhelyek esetében, a mérőhely, csatlakozó vezeték, méretlen és mért fővezeték valamint az alkalmazott érintésvédelem felülvizsgálata alapján, és a partnerkivitelező nyilatkozata alapján kell mérlegelni és eldönteni, hogy az igényelt mérőhely kialakítható a meglévő helyen vagy nem. Ha az új mérés a mérőhelyen fizikailag elfér, a csatlakozó valamint a fővezeték megfelel az érvényben lévő létesítési és érintésvédelmi szabványoknak, akkor a mérés meglévő mérőhely bővítésével is kialakítható.

A H árszabás egységára és elszámolása

Az új árszabás fűtési idénybeli egységára a "B alap" árszabással egyezik meg. Fűtési idényen kívül a fogyasztás az általános egy zónaidős „A1” árszabás szerint kerülhet elszámolásra eltérő megegyezés hiányában. A H árszabás alkalmazása esetén mind a villamos energia ára, mind az elosztói díjak kedvezőbbek az általános célú vételezésre vonatkozó egész napos árszabásoknál.

Érvényes áraink, áralkalmazási feltételek egyetemes szolgáltató üzletszabályzatunk M.1 mellékletében találhatóak.

Az egyetemes szolgáltatásban érvényes aktuális villamosenergia-árainkat honlapunkon vagy ügyfélszolgálatainkon találhatja meg. Honlapunk címe: www.nkmaram.hu

Hatájos: 2016. November 14-től

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsofutes.blog.hu/api/trackback/id/tr8913706754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató 2018.05.06. 00:13:51

Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató  NKM Áramszolgáltató Zrt. és DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Tájékoztató az egyetemes szolgáltatói H árszabás alkalmazhatóságáról Az NKM Áramszolgáltató Zrt. az NKM Áramhálózati Kft-vel együttműködésben a megújul...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.