Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Megéri klímával fűteni?

2018. február 28. - olcsónfűtök

Megéri klímával fűteni?

A fűtés költségének csökkentése vagyis az "olcsón kifűtöm a telet", mindenkit érdeklő téma. Mára már számtalan megoldás létezik a fűtés optimalizálására, melyek közül engem a klímával való fűtés ragadott meg.

Egy évvel a vásárlást megelőzően kezdtem tájékozódni az inverteres klímákat illetően, Felmerült bennem, hogy a konvektoros fűtésünket, valami hatékonyabb és nem utolsó sorban pénztárca barátabb megoldásra kellene cserélnem. Mivel a gázkonvektor a fűtési eszközök közül talán, hanem biztosan a legnagyobb energia pocsékoló megoldás. A fűtési teljesítményének a 40%-át a kinti levegő fűtésére használja, a lakásban hasznosuló 60% ára pedig ezáltal elég borsos.

Első lehetőségként a központi fűtéses megoldást kezdtem körbejárni. Mivel a házunkban csak konvektoros rendszer van kiépítve, így a központi fűtés radiátorainak és csövezésének kialakítása nem kis melóval, porral és kényelmetlenséggel járt volna. Azért számolgattam valami jobb és modernebb gázkazánnal valamint romantik alu radiátorokkal. A bekerülési költségét olyan 800e és 1Mill. ft. körülre tettem. De ha már a fenti rendszer elkészül, akarnék egy vegyes-tüzelésű kazánt is. Ennek költsége (márkától, minőségtől függően) 200-400e ft. És még dolgozni is kell vele, ha azt akarom, hogy vegyes tüzelőanyaggal is tudjak időnként meleget csinálni a lakásban. Talán a nagy rumli, fúrás, faragás volt ami eltántorított tőle.

Következő alkalommal mikor a gépem elé huppantam, újra jött a késztetés "nézz már utána egy másik fűtési rendszernek". Elkezdtem nézegetni, majd bővebben olvasgatni az infrapanelekről. Az ár a központi fűtéshez viszonyítva kedvezőbb, és még munka sincs vele ahhoz, hogy meleg legyen. Na ez már mélyebben elgondolkoztatott, így részletes teljesítményt mutató táblázatokat vetettem össze napokig. Majd felmerül bennem az az igény, hogy olyan megoldás kellene, amivel nyáron hűteni is lehetne a lakást. Ezen a ponton kanyarodtam vissza a fal fűtés-hűtés lehetőségéhez. Hosszú órákat töltöttem ezen rendszerek tanulmányozásával, de látva a képeket amiken a szerelési folyamatot a kivitelezők bemutatják a honlapokon, elment a kedvem tőle. Elég nagy felfordulást okoznának a lakásban ennek a fűtési módozatnak a telepítése során.

Majd egy alkalommal belebotlottam egy blogba, amelyben az inverteres levegő-levegő hőszivattyús rendszerrel működő klímákról volt szó. Megkapott az írás, pedig csak az adott év 3 téli hónapját vetette össze, viszont a számok és a blog írójának szavai, a "klímával kellene fűteni" gondolatot erősítették bennem. Szerettem volna több részletet megtudni a működéséről, fogyasztásáról ezeknek a gépeknek, de valamiért a blog írója felhagyott vele. Webboltok oldalain is nézelődtem, de eléggé elnagyoltam tájékoztatják a látogatóikat. Ezért gondoltam a blog írására, hogy itt minden részletet és működési adatot valamint költségeket is közölnék a még bizonytalan, de már ebben a fűtési megoldásban gondolkozókkal.

Következő bejegyzés: