Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Februári fűtés költség

2018. március 11. - olcsónfűtök

A februári fűtés költség, a hónap hideg napjainak köszönhetően, valamivel nagyobb számlát jelentett, mint januárban. Pedig a január 31 napos volt az idén is :)) , viszont jóval melegebb, mint az utána következő, 28 napos február. Február közepén voltak karban tartani a klímákat. Említettem a szakiknak, hogy a gyerekszobai beltéri nem fűt megfelelően. Leszedték a borítást és csak lestünk, hogy milyen poros a szűrő, ami már szinte semmi levegőt nem engedett át.
Amikor beszerelték, nem mondták, hogy havonta azért a szűrőt ellenőrizzem le és ha olyan akkor tisztítsam ki. Csak annyiról beszéltek, hogy a beszerelés után, hogy majd 6 havonta jönnek ellenőrizni és karbantartani. Na mint egy, most már rendbe tették a többivel együtt. Az viszont kiderült, hogy nagyon jól összeszedi a port a légtérből. Ezért havonta érdemes leellenőrizni a szűrőket és ha szükséges akkor kitakarítani.
A klímák ellenőrzésének költsége 10.000 Ft.+áfa/klíma volt. Mikor beszereltettem is tudtam, hogy az öt éves jótállás feltétele, az évi kétszeri ellenőrzés és, hogy annak költsége is van. De egyéb más fűtési módok használata mellett/közben is felmerültnek költségek, mint pl. fúvókák, csapok, szelepek, keringetőszivattyú, elektronika és ezek munkadíja, csak, hogy a kisebb tételeket említsem.

Februárban volt 15-16 nap amikor folyamatosan mínuszok voltak éjszakánként. A leghidegebb amit mértem az -17 °C volt. Azon az éjszakán 2 kW volt a fogyasztása a három klímának óránként. Aztán ahogy engedett az idő, úgy lett napról napra kevesebb a gépek energia igénye. A lakásban viszont a beállított 24 °C tartották a klímák, különösebb erőlködés nélkül. A kiolvasztások alkalmával természetesen leállt a levegő fúvása, de a fűtött meleg kitartott a helyiségekben az újabb indulásig. Tehát a leolvasztások szinte fel sem tűntek, mert a meleg állandó volt a lakásban.

klima_fogyasztasa_februar_2018.jpg

A grafikonban feltüntettem az egy klímára eső költséget is. H tarifával, klímánként 5.321 Ft. nagyon kedvező költség, az előző évben még konvektoros fűtés után fizetett 54.943 Ft-hoz képest.

 

Tapasztalat a klíma fűtésről

 

Kérdések és válaszok.

Az hogy, a használat során majd hogyan viselem a klímát és annak működéséből adódó zajokat, huzatot... még nem tudtam. Csak az addig olvasottakra tudtam hagyatkozni, mivel nem sok konkrét, a felhasználó "szájából", ujjaival leírt tapasztalat kering a neten. Vannak persze klíma fűtés kalkulátor és tervező oldalak, de azok még sem azt adják vissza amire kíváncsi voltam igazán. Elsődlegesen, azt szerettem volna tudni, hogy mennyit fogyaszt egy klíma berendezés, a fűtés használata közben. Ez azért volt ilyen kardinális kérdés számomra, mert minden fórumban volt egy-két olyan hozzászóló, aki az elektromos áram fűtésre való használatát baromságnak, pocséklásnak és dágának tartotta. Arról viszont senki nem "akart" megnyugtatni, hogy ez nem így van.

Emlékszem amikor a feleségem még csak barátnőm volt, a lakásukban böhöm nagy villanykályhák pillanatok alatt csináltak meleget. Az éjszakai áramra voltak kötve és ezen az éjszakai tarifán működtek valamiféle megoldás folytán nappal is. Kellemes hőérzetet biztosítottak, viszont a helyigényük (3db volt) egymásra téve, 2db kétajtós szekrénynek felelt meg. Aztán jött a rendszerváltás és azzal szinte egy időben a privatizáció, ami jelentősen megemelte a háztartási, előzőleg megszokott kedvező áram árát. Így nem sokra rá a villanykályháknak menniük kellett és a helyüket átvették a vezetékes gáz forradalmasította fűtési rendszerek. Itt a villanykályhák, de nevezték hőtárolós kályháknak is, helyét a gázkonvektorok vették át, mert akkor "gázosításban" égett az egész Magyar vidék. Mert ugye a városokban már az előző rendszerben kiépítették a gáz hálózatokat, míg vidéken biciklivel, kiskocsival, akinek volt, autóval vitte haza a gázcsere telepről a heti-havi "gáz betevőjét". Talán még sokan emlékeztek is rá, milyen kényelmetlen volt tolni a bringát, az egyik oldalán vagy a csomagtartóján himbálózó gázpalackkal. Ám a bátrabbak felültek a bringára és az tekerve, időnként "jóízűen" beletérdelve úgy igazán térdkaláccsal a palackba, előzték le a kiskocsit tologató, óvatos felhasználókat.

Elnézést a fenti kitérőért de valahogy elragadtak a régi emlékek. :)

Tehát ezek az emlékek is azt erősítették bennem, hogy az árammal fűteni a rendszerváltás óta sokba kerül. Na ezzel az előítélettel kezdtem el kutakodni itt a neten az elektromos fűtési módozatokról.

Alább sorba veszem a vásárlás előtti aggályaimat és a válaszokat is leírom, az azóta megtapasztaltak alapján:

1, Mennyit fog fogyasztani, ha fűtök vele? Kell a aggódnom a magas üzemeltetési költség miatt? Nem fogok e mellé ezzel a fűtéskorszerűsítéssel? Hisz nem kevés a tervezett klímák bekerülési költsége.

Amit azt az előző bejegyzéseimben is láthatod, hogy a klímák az előző gázkonvektoros fűtésemre kifizetett számlák töredékét fogyasztották. Feltüntettem az A1 alap tarifával kiszámolt forint összegeket is a H tarifa mellett, hogy azt is tudjon kalkulálni, aki nem tud H tarifát kiépíttetni valamiért. Mert, hogy még az alapáron is megéri a klímával fűteni. Most már bizton mondhatom, hogy igen is megérte az inverteres klíma fűtést választani.

2, Felmerült bennem a zajossága, susogása is. Nem lesz e olyan hangos, hogy aludni sem tudunk majd tőle?

Bár mikor Budapesten laktunk, a 73-as troli az ablak alatt állt meg és nyitotta-csukta azokat a rozsdás, nyikorgó ajtajait naponta 150x és azt is megszoktuk. Akkor hangzavarra azért nem számítottam semmi képen, mivel a gyártó oldalán feltüntetett adatokat tanulmányozva, a csendes működést ígérték.

A klímák amiket vettem egyformák. Úgy márkára, mint teljesítményre. Így bár melyik klímás helyiségünkbe voltam, ugyan azt a működési eredményt kellett, hogy kapjam és kaptam is. A leghalkabb működési zaj 19dB amit ír a gyártó. Na nincs dB mérőm (valószínűleg nem is fogok venni) de tényleg halkan szinte észrevehetetlenül működik alapjáraton. Természetesen a ventilátor sebességének növelésével a hangja is megjön a gépnek, de pl. ha tv-t nézek, a hármas fokozat hangja sem zavaró. Ha lefekszünk aludni, akkor lentebb veszem és már alig hallani.
Azt gondolom, hogy teljesen hangtalan klíma nincsen, hiszen a működése közben forgó alkatrészek segítik a levegő áramoltatását. Aki azt mondja, hogy tökéletesen halk a légkondíja, az a kikapcsolt állapotára érti azt.

A levegő mozgását ha alá állok, vagy túl nagy fokozatot pörgetem a ventit, természetesen érzem. Viszont nagyon kellemes az a meleg ami áramlik belőle. Úgy helyeztettem el a klímákat, hogy az, sosem fújja az ágyban fekvő személyre közvetlenül a levegőt.

3, Nem fog e begyulladni a szemünk a klímától?

Nem akartam elhinni, hogy ilyen van. Aztán a lányom volt barátja két napig itt volt nálunk és a srácnak ahogy belépett a lakásba és eltelt kb. fél óra, olyan vörös lett a szeme, mint a bagzó macskának és viszketett is neki. Így lekellet állítani a klíma fűtést abban a szobában. Szerencsére a családomból senki nem érzékeny a klímák keltette levegő mozgására, de ha ezt komolyan vettem volna az elején, akkor elvittem volna olyan helyre a kis családomat, ahogy megtapasztalhattuk volna működés közben a klímát. Én azért mindenki arra biztatok, hogy mielőtt klímákba fektetné a pénzét, vigye el a lakásban lakó összes személyt, egy olyan helyre ahol fűtenek a klímával és tartózkodjanak abban a helyiségben egy idei. Aki érzékeny rá, az fél óra alatt kifogy derülni.

4, Mennyire fogja a lakásban lévő port felkavarni?

Persze felkavarja, hisz levegő mozgást generál a működése, viszont a felül beszívott levegőt megszűri és azt már nem fújja vissza a légtérbe. Meglepődtem, hogy mennyi port volt képes összegyűjteni az elmúlt 6 hónap alatt. Tehát én azt mondanám inkább, hogy szűri a levegőt, mint, hogy koszolná azt.

5, Mennyi költséget jelent a karbantartása a klímáknak? Milyen időközönként kell, tisztítani a szűrőket?

Manapság a magára valamit is adó cég a gyári garancia mellett, ami 1-2-3 év is lehet, a velük végeztetett karbantartás esetén + 2 évvel kitolja a garanciális időszakot. Én ezt választottam bár ez valamivel költségesebb, de újabb 2 év biztonságot garantál. Ennek költsége alkalmanként 10.000 Ft/klíma berendezés + áfa. Ennél a cégnél ahol én vásároltam, de biztosan vannak ennél olcsóbbak is. Azokat az inverteres klímákat amelyeket fűtésre is használnak a nyári hűtés mellett, évente 2x kell tisztítani. Lehetőleg a szezon kezdetekor. De az egyszerűen kiszedhető szűrőket illik havonta ellenőrizni és ha porosak, akkor letakarítani.

6, Főleg a városban lakókban, vagy vidéken a túl közel elhelyezkedő ingatlan tulajdonosaiban merül fel az a kérdés, hogy mennyire hangos a kültéri egység, nem fogja e zavarni a szomszédokat?

Nem mondanám hangosnak őket egyáltalán. Bár bennem nem merült fel ez a kérdés, mivel az előttem lévő szomszédomtól jó távol vannak a kültérik, a másik szomszédom pedig egy szintén távolabb lévő vadászház. Így valószínűleg meg sem hallják a szomszédok ezt a monoton, búgó hangot. A fő út zaja teljesen elnyomja a kültéri egységek zaját.

7, Ha jönnek a nagy mínuszok, akkor a klímám akár le is állhat mert hidegebb van mint amire a gyár bekalibrálta? És ha lefagy mi lesz, megfagyunk?

A klímán megjelölt fűtési és hűtési határértékek azt jelentik, hogy ezen értékek közt működnek gazdaságosan. A feltüntetett értékeken kívül is működnek csak valamivel több energiát használnak fel nagy mínuszokban a fűtéshez, vagy extrém melegben a hűtéshez. A klímákat gyártója válogatja, ki mennyit vállal a még gazdaságos működéshez. Van amelyik -10, -15, -20 de még -25°C tartományban is képes a gazdaságos működésre. Sok összetevős, hogy mikor kell leolvasztania a jeget magáról. A száraz hidegben alig, míg a párás hidegben valamivel sűrűbben olvasztja le magát a kültéri egység. De lényeg, hogy működik és a beállított hőfokot minden körülmények közt betolja a lakásba.
A februári fogyasztást taglaló bejegyzésben olvashatod majd, az idei, nálunk -17 °C hidegben, a részletesebb infókat.

8, Most akkor működjön egész nap a klíma vagy elég, ha csak este mikor itthon vagyunk akkor fűtök vele?

Én még most is kísérletezek ezzel. Kipróbáltam amikor a külső hőmérséklet 1-2 °C volt, hogy kikapcsolom őket és csak mielőtt haza érünk, előtte 1 órával 24 °C-ra fűtök 2 órát 3-as fokozaton, majd visszavettem 2-re a ventilátor fokozatát.
Majd egy következő hasonló hőmérsékletnél, a nappal 20 °C-ra állított gépeket 2-es fokozaton üzemeltettem, és csak mielőtt haza érünk, előtte 1 órával 24 °C-ra fűtök 2 órát 3-as fokozaton, majd visszavettem 2-re a ventilátor fokozatát.
Érezhető a különbség! Én még ha több is az elfogyasztott energia a második esetben, a lakásba lépve viszont állandó meleget érezni. Míg az első példánál azért a helyiségek sarkaihoz közelítve "megcsapott" a hideg. Persze, hisz egész nap kihűltek a falak, még ha 50-60 cm vastag vályog falak határolják a lakásunkat.
Szerintem amíg a nappali hőmérséklet 5 °C alatt van, érdemes úgy 20°C-on tartani a lakás levegőjét nappal is.

9, Mennyire fogja szárítani a szoba levegőjét?

Én magam ezt nem veszem észre, de azért a feleségem és a lányom folyamatosan figyel arra, hogy mindig legyen valami edényben víz a klímás helyiségeinkben.

Azt hiszem más nem jut eszembe, de ha neked lenne kérdésed a fűtés klímával témában akkor, egy hozzászólásban kérdezd meg és válaszolok rá.

Januári fűtés költség

Januári fűtés költség klímával

Az idei január merőben elmaradt a hideg napokat illetően, a tavalyi január erősen fagyos napjaival szemben. A 2017 január, jelentősen megdobta a lakás kifűtésére fizetendő számla értékét. A nem ritkán -10°C hatására befagytak a tavak és lehetett korcsolyázni, jégkorongozni a természetes vizeken. Viszont az idén nem voltak nagy mínuszok, erre felénk ( alföldön ) talán -6°C volt a maximum, bár az ország magasabban fekvő területein voltak jóval hidegebb napok is. Az éjszakai mínusz fokok nem tudták a tavakat jégpályává fagyasztani, mert napközben mindig plusz fokok voltak. 
Megfigyeltem az egyik ( nem volt belőle sok )  -5°C-os éjszakán, hogy a 3db klíma óránként, nem fogyasztott el 1kW/h sem. Pontosabban 0,92 kWh/3db klíma volt a leghidegebb napon is a fogyasztásuk. A 24°C-ra beállított beltéri egységek, kellemes meleget biztosítottak, még nekem is, aki elég fázós vagyok.
A diagramon is láthatod, a tavalyi hideg január miatti, elég erős kontrasztot, a számlák értékét tekintve. Ami nem túlzás, csak most nem volt olyan hideg és nem konvektorral fűtöttem ki a januárt. Mivel csak gázkonvektor fűtéssel rendelkeztem még 2017-ben így csak az azok után fizetett számlákkal tudom a mostani, klímák után fizetett számlákat összevetni. Nekem főnyeremény volt a klímás fűtésre váltanom, ez nem kétséges. Az A1 tarifát csak azok kedvéért tüntetem fel a diagramokban, akik a H tarifát valamiért nem tudják igénybe venni, de a klímás fűtésre szeretnének átállni. Azt gondolom még a normál tarifával is megéri a klímát üzemeltetni, fűtési üzemmódban.
Voltak januárban feltűnően meleg napok is, mikor a konyhai klímát kikapcsoltam, mivel déli az ablaka és a nap egész nap besüt rajta. Amikor dolgoztunk, a szobákban 21°C-ra állítottam, haza érkezésünk előtt 1,5 órával már 24°C-ra elkezdte visszafűteni a lakás levegőjét. Haza érkezve, a lakás kellemes melege fogadott bennünket.

Következő bejegyzés: Február hónap fűtési költsége

Daikin klímát irányító applikáció

Daikin klímát irányító applikáció bemutatása

Valószínűleg ez a bejegyzés azoknak lesz hasznos, akik internettel rendelkező okos telefont használnak és a lakásukban wifit működtetnek.

Az internet adta lehetőséget kihasználva, mára már a klímagyártó cégek wifi képes gépeket is kínálnak. Rendszerint külön opcióként választható a kommunikációs panel, de van ahol ez már a Daikin klíma árába van kalkulálva.
Az én esetemben ez az egység külön kérhető volt, bár a honlapon ezt nem tüntették fel. Csak a nagy reklám, hogy wifin irányíthatom majd a klímáimat. De az csak a helyszínen derült ki, hogy ez külön költségbe fog kerülni. Természetesen rámondtam, hogy legyen, hisz úgy is akartam, hogy wifis legyen minden klíma a lakásban. Mert milyen kényelmet és szabadságot biztosít ez a lehetőség, hogy bárhol is vagyok betudom kapcsolni a gépeket és fűtök esetleg hűtök velük.

Beszerelték a klímákat és a wifi modulokat, majd a telefonomra letöltöttem az App Store-ból az alkalmazást a vezérlésükhöz. Természetesen a Google Play áruházból is letölthető az android oprendszert használó telefonokra. A Daikin Codes alkalmazást is letöltöttem, mert legalább tudom, hogy mi lehet a baja a klímának a kódok alapján.
Hozzáteszem, hogy mind ezt amit itt leírok, a saját tapasztalatom és az általam megvásárolt változatú klímáról van szó. Viszont a wifi modul és a hozzá letölthető app az minden klímához azonos a Daikin márkán belül.

App Store applikációk
Google Play applikációk
Kezdem az alkalmazás kezdő képernyőjével, ami egy visszafogott stílusú, de célra törő megjelenéssel bír. A lényeg, hogy úgy működjön ahogyan azt egy ilyen apptól elvárom. Talán nem írom le, hogy mit is látsz vagy olvasol a képeken, mert itt magyarázatra nincs szükség.

Ha meg van a letöltés, az internet szolgáltatótól kapott wifis modemed ( nekem ez által van wifi a lakásban ) WPS gombját benyomva ( ami azt hiszem 1 percig keresi az egységet ), a klímán a wifi modul zöld és sárga lámpái világítanak, akkor a power  gomb pár másodperces nyomva tartása alatt a lámpák szaporábban villognak, majd a kapcsolat létrejöttekor folyamatosan világítanak. Az appot megnyitva az adapter hozzáadása menübe lépve kövesd a magyarul jól érthetően leírt instrukciókat. A sikeres kapcsolódást jelzi az app, és a klímán lévő modul lámpái közül is egy sárga és egy zöld fog folyamatosan világítani.
A bejelentkezéshez meg kell adnod egy felhasználó név és jelszó párost, hogy a wifi hálózaton elérd a klímádat.
A hozzáadható klímák száma korlátlan, bár elég életszerútlen, ha valaki pl. egy lakásban 10-nél több klímát vezérel. Az adaptereknek nevezett klímák átnevezhetőek, mint ahogy lentebb látni fogod az én példámból is.
 Na most, hogy a klímád / klímáid az appban is láthatóak, indulhat a programozás.
A napi program oldalra lépve a beállított klíma berendezések egymás alatt láthatóak a + jelre klikkelve már be is állíthatod az első időpontot.
Én elsődlegesen akkor használtam elég részletességgel a programozást, mikor még csak esténként kellett befűteni a lakást, mert napközben nem voltunk itthon és még szeptemberben kellemes meleg volt napközben. Ha bekapcsolod a klímádat és nem állítasz be semmilyen időkorlátot akkor amíg nem kapcsolod ki addig folyamatosan működik a beállított értékeken. Mostanra folyamatosan mennek a klímák és nagyon jól tartják a beállított hőfokot és ahogy kiszámoltam, a három klíma 0,916 kW-ot fogyasztott decemberben óránként. Ez forintban 21 Ft/h.
Tehát mindenki a saját elképzelése szerint állíthatja be, hogy mikor kapcsoljon be vagy éppen ki. De azt is, hogy mikortól, milyen hőfokon és meddig fűtse avagy hűtse a teret. A ventilátor erősségét és annak irányát is van lehetőség állítani. 
Az "A" ikonnal Automata működésre is beállíthatod, akkor a beállított hőfokot elérve kikapcsol, de ha pl. túlfűtötte magát vagy a nap éppen besüt az ablakon és attól gyorsabban felmelegedett a szoba levegője. akkor átvált hűtésre. Na ez kellemetlen tud lenni mikor már a melegre vágysz egy téli hideg délelőttön, mikor a nap megvicceli a klímádat.
A hópihe ikon a hűtés ikonja és annak kiválasztásakor a képen piros karika kékre változik és hűteni kezd a klímád.
A napocska ikon s fűtést jelöli. A beállított értéket elérve a gép "kikapcsol" vagyis a kültérid attól megy, ha bent nem is érzed már a működését. Viszont a hőfok mikor visszaesik a gép elindul és fújja a meleget.
A ventilátor ikon használatával a szoba aktuális hőfokú levegőjét tudod keringtetni, ilyenkor a klíma nem fűt és nem is hűt.
A cseppek ikon a helyiség párátlanítására szolgál. Ez ott hasznos ahol valamiért nedves a levegő folyamatosan.
Az alkalmazás jelzi a belső ( a beltérihez közeli hőmérsékletet ) ezért úgy 2 fokkal többet fűt mint a beállított érték, hogy a szoba távolabbi részein is megfelelő legyen a hő érzet. Mutatja az aktuális külső hőmérsékletet is, bár a mínuszt azt nem.

A következő menüpontban a klímád / klímáid fogyasztását tudod követni, de sajna erről több infót azért nem tudok mondani, mert mint később kiderült, az általam vásárolt klíma berendezések ezt a menüpontot nem tudják kezelni. Sajnos ezt a számomra lényeges infót sem a kereskedő, de még a gyártó honlapján sem tüntették fel. Ha ezt tudom, akkor olyan típust veszek ami ezt is tudja. De ez a hajó már elment.
Hasonlóakat tudok elmondani a csökkentett mód elnevezésű szolgáltatásról is, de azért ide teszem az alkalmazás képét, hogy lásd mire is jó.
Hátra van még a szünnap üzemmód, aminek a jelentőségét nem nagyon értem. Ha elolvasod a képet akkor megérted miért is írtam az előző sort.
Ja és még a beállítások menü pont is itt van, de ott neked semmit nem kell beállítanod!
Ha mindezek nem voltak segítségedre, akkor van még egy bemutató menüpont is a lényeges részek használatához.
Következő bejegyzés: Január hónap fűtési költsége

Decemberi fűtés költsége

Decemberi fűtés költsége klímával

Igaz már 2018 van, de ez a poszt még a 2017 decemberi fűtés fogyasztási, valamint annak költségéről fog szólni. December volt az első egész hónap mióta van H tarifás szerződésem. Így a klímák fogyasztását egy összehasonlító diagramban gondoltam szemléltetni a tavalyi konvektoros fűtésemmel szemben.
Ezen adatokat persze nem veheted állandónak és minden háztartásra egyaránt igaznak sem, mivel ezt nagyban befolyásolja az éppen aktuális időjárás, a falazat anyaga, a klíma teljesítménye, az ingatlan mérete, szigetelése vagy annak hiánya. A fűtött órák száma, a beállított hőmérséklet, az üvegfelületek nagysága, de még a lakás belmagassága is módosíthatja azt.

A 2017-es december időjárását ide klikkelve követheted nyomon napról-napra. Talán az a 16-23. közti időszakban volt komolyabban hideg. A többi napon ha volt is éjszaka mínusz, az nem volt azért olyan vészes. Ettől függetlenül fűtöttem és mind három egység 24 c°-ra volt beállítva, mikor itthon voltunk. Azokban az órákban, mikor gyerekek iskolában, mi dolgoztunk, 20-21 c°-ra állítottam őket.
A fűtési költségek közt a diagramon, szándékosan tüntettem fel az A1-es tarifás költséget, hogy az is tudjon tervezni a klímás fűtéssel, akinek bár mi miatt is, de nem kivitelezhető a H tarifa kiépítése.


Mert, hogy a klímával való fűtés még az A1 tarifával is megéri, annak aki ennél jóval többet költ a téli melegre jelenleg. Arról még nem is szóltam, hogy micsoda komfort érzete van az embernek a klímás fűtés használatakor. Olyan mindenhol egységes, kellemes meleget érzek és egy pillanat alatt. Míg a konvektorok esetében lokális meleg érzetem volt és jelentős időbe telt mire amolyan "jó meleg" lett a lakásban. Más fűtési módozathoz nem tudom konkrét tapasztalatokkal rendelkezve hasonlítani, de azt hiszem a radiátoros fűtés is hasonlóan telíti el meleggel a lakást vagy az adott helyiséget. Bár a korszerű gázkazánok alacsony hőmérsékleten, akár 35 c° vízzel is nagyon hatékonyan működnek. Én nem szerettem volna felfordulást, nagy rumlit a lakásban, ezért döntöttem a klíma mellett. Megérte az már biztos!

Következő bejegyzés: A Daikin klíma okostelefonos appjának bemutatása

Klíma fogyasztása H tarifa

Klíma fogyasztása H tarifa

Az, hogy mennyit fogyaszt a klíma mikor fűtök vele?... na ez érdekelt engem is mielőtt megvásároltam volna őket. De konkrét, számszerű példákkal nem igen találkoztam. Minden hol többnyire % megadással, de nem forintális formában olvastam a fogyasztási adatokról. Pedig pont, hogy az a legfontosabb a döntés meghozatalakor.

Mivel a H tarifát November 23-án szerelték be, így a hónapból hátralévő 7 napot vettem ebben a bejegyzésben alapul. Tudom ez az egy hét még nem mérvadó, de kiindulási pontnak tökéletes. A tavaji gázkonvektoros költségemet csak a kontraszt érzékeltetése végett tüntettem fel.
A lakásunk 72 m2,  belvilága 2,7m, falazata vályog és ez idáig 3db konvektorral fűtöttem ki. Most, hogy 3db 2,5 kW klíma mellett döntöttem, elmondhatom, hogy jobban nem is dönthettem volna. Gyorsan, minden féle kupi nélkül egy fél nap alatt telepítették és azonnal csinálja a meleget. Naponta átlagban 14 órákat üzemeltek ebben az időszakban, és 24 C°-on.
A számszerű eredményeket látva, bizakodóan várom már a nagy mínuszokat. �
A további bejegyzésekben folyamatosan közlöm majd a fogyasztási adatokat és az utánuk fizetett összegeket.
Következő bejegyzés: 
A gáz valamint az elektromos áram A1 tarifa összehasonlítása fűtésnél, az elmúlt 3 hónapban.

H tarifát igényeltem

H tarifát igényeltem

Olvastam erről a H tarifáról egyszer, miközben a légkondikat kerestem. Mivel nem mélyedtem bele a cikkbe, így az elnevezésén és, hogy egy kedvezőbb áru tarifa... mást nem tudtam róla.

Oké, kedvezőbb, de mennyivel és milyen feltételek teljesülése után kedvezőbb? Ami "anyagot" találtam róla, az többnyire 4-5 évvel ez előtt volt aktuális (ezért is írom ezt a blogot, hogy napra kész lehess a témában), ami már rég nem viszonyítási alap.

Amit tudni kell a "H" tarifáról

Tehát ez a H tarifa egy kb. 37-38%-al (23,021 Ft/kWh) kedvezőbben kiszámlázott fogyasztást jelent az A1 tarifával (37,525 Ft./kWh) szemben. Mivel a klímák fűtéskor fogyasztanak igazán, ezért az áramszolgáltatók a hőszivattyús elven működő klímák esetében alkalmaznak egy kedvezményes tarifa sávot. A törvényben elfogadott fűtési idényhez igazították (október 15. - április 15,) vagyis ezen időszak közt elfogyasztott kW mennyiséget, a fent említett kedvezményes áron számlázzák ki.

A klímák, a nyári, lakásban érzékelhető melegét hivatottak egy kellemesebb hőfokra hűteni. Ebben az esetben sokkal, akár 7-8x kevesebb energia elhasználásával teszik ezt. Így a fent leírt időszakon kívül, teljes áron, úgynevezett A1 díjszabásért ( 37,525 Ft/kWh ) hűti kellemes hőmérsékletűre a lakás levegőjét.

A hűtésről, fogyasztásról bővebben, majd nyáron olvashatsz itt a blogon, mivel akkor lesznek majd tapasztalataim róla.

Szóval a H tarifa igényemet a már korábbról megismert szakember megkeresésével kezdtem. Ja még az is ide tartozik, hogy még áprilisban (mert egy szintén szakemberrel beszélve) megigényeltem a 16A-es megszakítóm (amit leszokott "csapni" a mikró, hűtő, mosógép combó együttes használata) 32A-re való bővítését. Ez a bővítés minden háztartásnak alanyi jogon és ingyenesen jár, ha kéred.

A szolgáltató alvállalkozójának emberei az előzetesen kapott időpontban meg is jelentek. Kicserélték a villanyoszlopról bejövő betáp vezetéket a megfelelő méretűre. A kapott adatlapot ki kellett töltetnem egy a hálózatunkat 10 évvel ez előtt kiépítő mesterrel. Csak, hogy tudd, az áramszolgáltató csak olyan mester aláírását és bélyegzőjét fogadja el, aki regisztrálva van náluk. Amikor ez is meg volt, jeleztem az alvállalkozónak, aki ezt bejelentette a szolgáltatónál és rögtön kaptam is egy időpontot, hogy mikor jönnek a szolgáltató emberei átvenni az előző csapat munkáját és a cserét elvégezni. Jöttek, kicserélték, leblombázták és máris dupla teljesítménnyel fogyaszthattam az áramot.

Amikor a klímákat letelepítették, akkor jeleztem az áramszolgáltató alvállalkozójának, hogy H tarifát szeretnék. Első mondata azt volt, hogy "hát az nem lesz egyszerű", mert az áramszolgáltató nem igazán rugalmas e tekintetben. Ez persze nem tántorított el attól az elhatározásomtól, hogy télen olcsóbban tudjak fűteni. Hozott nekem adatközlő papírokat, lefényképezte a mérőszekrényt, és kérte ha kitöltöttem keressem újra. Azért azt hozzátette, hogy lehet, hogy a mérőszekrény nagyságát nem fogadják el a szolgáltatónál és akkor ki kell a kerítés vonalába tenni (ha úgy határoznak) és az 180e Ft-nál kezdődik. Ennek azért olyan nagyon nem örültem. Ez pont egy olyan időszakban volt, amikor vagy 2 hétig nem jutottam oda, hogy leüljek és átnézzem, kitöltsem stb.

A H tarifa használatát, csak olyan klímák, hőszivattyúk esetében biztosítják amelyek jósági vagy COP értéke 3 vagy a feletti. Tehát a klíma vásárlásakor érdemes ezt a mutatót is figyelni, ha a H tarifát szeretnéd igénybe venni.

Mikor megvoltam a szükséges papírokkal, azokat e-mailben visszaküldtem, Ő ezen adatok alapján írta meg az igénylőt az áramszolgáltató felé. Kellett a klímák típusa nem csak a márkája, az áram felvételük, mekkora kismegszakítót ajánl a gyártó gépenként, együttes fogyasztásuk stb.

Mindezt beadta és elfogadták. Olyan érzésem volt ekkor, mint aki egy vizes árkot ugrott át úgy, hogy nem esett bele.

Ismét jöttek az alvállalkozó emberei. Mivel a méretlen fővezetékre csatlakoztatják a H tarifa mérőt és 4x10A a kismegszakítók száma (1 klíma 10A), ezért újra kicserélték a bejövő fővezetéket és a tetőn, a tartó fémrudat. Behúzták a szekrénybe a vezetékeket és közben rákérdeztem a mérő hollétére. A válasz egyenes és érthető volt..."azt nem mi szereljük fel" ez csalódás volt. Elmondták, hogy (és még az nap) jönnek a szolgáltató emberei ezt a munkát átvenni. Ez megtörtént, órákat cseréltek, blombáztak, de a mérőt ők sem hozták. Kérdésemre közölték, hogy itt egy papír és azzal a villanyszerelővel töltessem ki aki csinálta 10 éve a rendszert és regisztrálva van az áramszolgáltatónál. Ezt a kitöltött, lebélyegzett lapot annak az embernek adjam majd oda aki a H tarifás mérőt hozza és felszereli. Viszont kérték azt is, hogy kerítsek egy villanyszerelőt aki a gépektől a szekrényig elhúzza a kábeleket és be is köti azok végét a gépekbe. Valamint egy kismegszakítóknak rendszeresített dobozt beszerel a mérőszekrénybe. Ááá ilyen nincs...

Telefonon megkerestem egy villanyszerelőt aki ígérte, hogy eljön és felméri a terepet, összeírja az anyagszükségletet. A megbeszélt napon, időben nem jött. Hívtam, de nem fogadta a hívásomat. Írtam egy sms-t, amiben emlékeztettem a megbeszéltekre. Még az nap hívott is sűrű elnézések közepette javasolt egy másik időpontot. Félbeszakítva elsoroltam neki (mert már teljesen kiműveltem magam ebben a témában is), hogy mennyi méter kábelt és milyet valamint egy 4 kismegszakítónak való dobozt hozzon. Felesleges ezzel az időt húzni, hogy felméri azt amit elmondtam neki az anyagot illetően. Jó, akkor adott időpontot, hogy mikor jönnének ezt a munkát elvégezni. Mikor ígérte nem jöttek, de felhívott, hogy a következő napon itt lesznek. És megjöttek! Délig tartott a nagy lendület, mivel a kollégáját haza kellett vinnie, mert az délutános a főállású munkahelyén. Semmi gond gondoltam, majd ebéd után jön és befejezi. Ezt is ígérte. Nem jött vissza, hogy befejezze a munkát. Felhívott, hogy másnap jönnek, de másnap sem jöttek. Nem vagyok vallásos, de már "imádkoztam", hogy végre elkészüljön ez a munka.

Hívtam, de nem fogadta a hívásomat ezért egy "lélekre ható" sms-t írtam neki még este. Másnap azonnal keresett. Volt egy kis "csitt-csatt rózsám" a telefonban, minek hatására eljöttek és befejezték a munkát. Ez a művelet 33.000 ft-ba került.

Jeleztem a munka elkészültét a szolgáltató alvállalkozójának, aki azt mondta, hogy a héten nem dolgozik az az ember aki a központban időpontot tudna adni és a vihar utáni kármentesítés miatt nincs ember sem, aki ezt megcsinálná. Hívjam a következő héten hétfőn és bejelenti. Hívtam a következő héten hétfőn és azt kérdezte, hogy van már szerződésem erre a szolgáltatásra? Értetlenül álltam a kérdés előtt, mivel még az nap mikor kézhez kaptam, aláírva vissza is küldtem. Kiderült, hogy a szolgáltatóm azért nem tett még semmit, mert nem találják a szerződésemet. Kérték küldjem el e-mailben a dokumentumot és jelezték, hogy a következő héten csütörtökön jönnek beszerelni a hőn áhított H tarifa mérőt.

Eljött a várt csütörtök és úgy 10 óra körül meg is jelent két ember a szolgáltató részéről. Az egyik amint feljött az udvarra, rögtön, a lehetséges "buktatókat" kezdte kérdésekben sorolni. Minden, de tényleg minden kérdésére tudtam pozitív választ adni és láttam rajta, ahogy kezdtek elfogyni a kérdései/kifogásai, úgy ment "össze" az ember. 

Szinte éreztem a gondolatait, amik a következők lehettek: "Beszarás, itt aztán minden kész van. A f...om tele van, muszáj dolgoznom. Pedig, ha egy apró dolog nem lenne meg az előírásnak megfelelően, már mehettünk volna tovább."

Lényeg, hogy felszerelték a mérőt.

Viszont a gépek nem voltak rákötve a már kihúzott kábelekre, így kellett hívnom újra a villanyszerelőt, hogy kösse rá a klímákat a hálózatra. Meglepetésemre ezért nem kért semmit.

Nagy vonalakban elmondták, hogy mi mit jelent az órán és, hogy ebből a sok infóból igazán kettő dolog lesz fontos nekem. Időt is mutat az óra de egyenlőre még azt nem állították be a központban. Nem tudom foglalkozik e ezzel valaki ennél a cégnél, mert más témával kapcsolatban (de már a beszerelés után) hívtam a 0-24 ügyfélszolgálatot. A hívásomat egész gyorsan fogadták. Ami viszont ledöbbentett, hogy a kérésemre/kérdésemre az volt az útbaigazítás, hogy lediktáltak egy emailcímet és oda írjam meg a bánatomat. A válasznak egy igen vagy egy nem is megfelelt volna, de oké így kérik, így teszek. Már egy hete nem válaszolta meg senki a levelemet...

Ma felhívtak a Nemzeti Közműtől és valami elképesztően kedvesen, kellő alázattal megválaszolták az e-mailben feltett kérdéseimet. Sőt annál sokkal többet is. Na ezt így kellene minden szolgáltatónak. Vagy legalábbis jó lenne, ha ilyen emberek dolgoznának az ügyfélszolgálatokon, a szolgáltató cégeknél.

Tökéletesen működik a mérő, a klímák pedig nagyon kedvezően fogyasztanak.

Következő bejegyzés: Első 7 nap fogyasztási adat és költség

Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató

Nemzeti Közművek H tarifás tájékoztató

 NKM Áramszolgáltató Zrt. és DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.

Tájékoztató

az egyetemes szolgáltatói H árszabás alkalmazhatóságáról

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. az NKM Áramhálózati Kft-vel együttműködésben a megújuló energiát hasznosító hőfejlesztő berendezések használatának elősegítése érdekében speciális árszabás lehetőségét biztosítja ügyfelei részére.

H árszabás alkalmazási köre

Az egyetemes szolgáltatói villamosenergia-értékesítés során az idényjellegű, egy zónaidős „H” árszabás az alábbi felhasználói berendezések elszámolására alkalmazható fűtési idényben (október 15 – április 15 közötti időtartam):

-       annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztására (pl. keringető-szivattyúk, automatikák), amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le

-       a fűtési idényen kívül az „A1” árszabás NKM Áramszolgáltató Zrt-nél érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni a „H” árszabás szerinti különmért áramkörön lévő berendezések és készülékek fogyasztását.

H árszabás esetén a berendezések hálózatra kapcsolási feltételei

KÜLÖN ÁRAMKÖR ÉS MÉRÉS KIALAKÍTÁSA

A H árszabásra jogosult fent felsorolt berendezéseket a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan kell csatlakoztatni. Ezen csatlakoztatási feltételek hiányában a H árszabás nem alkalmazható. A vételezés ezen árszabással egésznap lehetséges lesz, nem vezérelt időszakú árszabás lesz. A mérésre olyan fogyasztásmérő kerül alkalmazásra mely képes két külön számlálón mérni a téli, fűtési időszakban és a nyári, fűtésen kívüli időszakban felhasznált villamos energia mennyiségét.

A „H” árszabásra jogosultság műszaki feltételeit, és a hálózatra kapcsolás feltételeinek teljesülését az NKM Áramhálózati  Kft. vizsgálja.

CSATLAKOZÁSI ÁRAMERŐSSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA

A „H” árszabáshoz kiépített különmért áramkörön felszerelt kismegszakítók áramértéke nem lehet nagyobb, az ilyen vételezésre jogosult felhasználói berendezések igényelt névleges csatlakozási teljesítményénél. Ha ezen berendezések teljesítmény igénye meghaladja az adott fogyasztási helyen már rendelkezésre álló legnagyobb teljesítményt, akkor az igényelt többlet teljesítmény után a hatályos rendelet szerinti csatlakozási alapdíjat meg kell fizetni a felhasználónak.

NYILATKOZAT ÉS ELLENŐRZÉS A CSATLAKOZTATNI KÍVÁNT BERENDEZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Az NKM Áramhálózati  Kft. megbízottja, jogosult ellenőrizni a vezérelt és/vagy különmért áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül. A „H” árszabás igénybevételére vonatkozó szabályokat az alábbi jogszabályok, valamint az egyetemes szolgáltatói és elosztói üzletszabályzatok tartalmazzák:

-        4/2011. (I. 31.) NFM rendelet a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről.

-        7/2014. (IX. 12.) MEKH rendelet a villamos energia hálózati csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól, a díjak elemeiről, mértékéről és alkalmazásuk szabályairól

-        4/2013. (X. 16.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjakról és alkalmazásuk szabályairól

„H”árszabással történő vételezési igény esetén a bekapcsolást megelőzően nyilatkoznia kell a felhasználónak arról, hogy:

-        a kedvezményes árszabást csak a jogszabályban meghatározott berendezések működtetésére veszi igénybe, és ezek ellátására külön áramkört alakíttatott ki, illetve

-        hőszivattyú használata esetében a berendezés jósági foka eléri a 3-as fokot.

MÉRŐHELY KIALAKÍTÁSA

A mérőhely a felhasználó igényéhez illeszkedő fogyasztásmérő-berendezések, vezérlő- és áramkorlátozó készülékek befogadására legyen alkalmas. Meglévő mérőhelyek esetében, a mérőhely, csatlakozó vezeték, méretlen és mért fővezeték valamint az alkalmazott érintésvédelem felülvizsgálata alapján, és a partnerkivitelező nyilatkozata alapján kell mérlegelni és eldönteni, hogy az igényelt mérőhely kialakítható a meglévő helyen vagy nem. Ha az új mérés a mérőhelyen fizikailag elfér, a csatlakozó valamint a fővezeték megfelel az érvényben lévő létesítési és érintésvédelmi szabványoknak, akkor a mérés meglévő mérőhely bővítésével is kialakítható.

A H árszabás egységára és elszámolása

Az új árszabás fűtési idénybeli egységára a "B alap" árszabással egyezik meg. Fűtési idényen kívül a fogyasztás az általános egy zónaidős „A1” árszabás szerint kerülhet elszámolásra eltérő megegyezés hiányában. A H árszabás alkalmazása esetén mind a villamos energia ára, mind az elosztói díjak kedvezőbbek az általános célú vételezésre vonatkozó egész napos árszabásoknál.

Érvényes áraink, áralkalmazási feltételek egyetemes szolgáltató üzletszabályzatunk M.1 mellékletében találhatóak.

Az egyetemes szolgáltatásban érvényes aktuális villamosenergia-árainkat honlapunkon vagy ügyfélszolgálatainkon találhatja meg. Honlapunk címe: www.nkmaram.hu

Hatájos: 2016. November 14-től

H tarifa klíma információk

H tarifa információk

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb árú tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.

• Külön mért felhasználói áramkörrel rendelkező ügyfeleink vehetik igénybe a fűtési idényben (október 15. és április 15 között) az alábbi berendezésekre:

H tarifa, a legalább 3 jósági fokú hőszivattyúk (a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hő ellátására hasznosító berendezések és ezen berendezések) üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek fogyasztásának elszámolására vehető igénybe.

• Napszaktól függetlenül, egész napos vételezési lehetőséget biztosítunk.

• A felhasználási helyen lévő „H” árszabásra jogosult berendezések különmért felhasználói áramkörének fogyasztása fűtési idényen kívül „A1” árszabással kerül elszámolásra. 

Mikor van fűtési szezon?
A 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak.

A „H” tarifa klíma alkalmazásának műszaki feltételei
A „H” tarifával elszámolt berendezések csak különmért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A hálózati engedélyes által felszerelt mérőberendezés kéttarifás (nem két skálás) kialakítású, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energiát. Így biztosítható a fűtési időszakon kívül április 16. – október 14. közötti villamosenergia-fogyasztás „A1” tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon) történő elszámolása. (A kéttarifás mérők beszerzéséig normál, egytarifás mérő kerül felszerelésre, amely a kéttarifás mérők beszerzése után lecserélésre kerül.)

A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a „B” tarifára (éjszakai áramra) is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1, B és H-tarifa) külön mérőberendezés kerül felszerelésre.

Figyelem!
A hálózati engedélyes jogosult ellenőrizni a vezérelt áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül.

Az igényléshez szükséges beadandó dokumentumok: Ez akár területenként változó lehet.
· Villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentés
· Villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentés
· Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez
· Adatvédelmi tájékoztató
· A csatlakoztatandó műszaki berendezések adatlapjának másolata

A nyomtatványok kitöltésével kapcsolatban fontos információk:
· A nyilatkozatot a készülék műszaki adatairól (Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez nyomtatvány 3. pontja) a hőszivattyú telepítője tölti ki

· A nyilatkozatot a belső villamos hálózat kialakításáról (Villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés Betétlap „H” árszabás igényléséhez nyomtatvány 4. pontja) regisztrált villanyszerelő tölti ki

· A Villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentés nyomtatványon minden esetben tüntesse fel az igénybejelentő és a regisztrált szerelő elérhetőségeit, telefonszámát.

Hova küldjem a nyomtatványokat?
A területileg illetékes áramszolgáltatónak kell címezni az igényt.

A „H” tarifa áramkörének, ill. mérőhelyének kialakítása
Az ügyfél által megbízott regisztrált szerelő feladata a „H” tarifával vételezni kívánó fogyasztói berendezés nem leválasztható módon, külön mért áramkörre való csatlakoztatása, illetve a mérőhely kialakítása. A csatlakozó berendezést méretezni a rendelkezésre álló teljesítményre szükséges.

A „H” tarifás mérő kijelzőjéről leolvasható adatok: 

A kijelzőn az adott tarifákon eltárolt mért értékek 5-8 másodpercenként váltanak (181, 182, 281, 282)
Az hogy a kWh érték melyik regiszterhez tartozik az OBIS kód (181, 182, 281, 282) alapján dönthető el.
A felhasználónak az 181, és az 182 kód alatti regisztertartalmat kell olvasnia.
Az 181 regiszterben lévő fogyasztás a kedvezményes elszámolású, az 182 regiszterben lévő fogyasztás a normál elszámolású.
Ezt mutatja még a számláló alatti jelölő négyzet is 181-nél a HT, 182-nél az NT jelölő látható.
A mérő hibáját a számláló felett elhelyezett „ERR” jelzés mutatja.
A fázisjelölés egy fázisú bekötés esetén L1, háromfázisú bekötés esetén L123 jelzést mutat.
Az energiairány jelölő +P irányt mutat, ez felel meg a fogyasztásnak.
Az MBJ jelölő abban az esetben látható, ha a mérőt mágnessel próbálták befolyásolni.
Az előlapon az energiafelhasználással arányosan villogó piros LED található (1000 impulzus/kW
Ez a fogyasztástól függően más-más frekvenciával villog, és nem hibajelenség.

A H" tarifa 2017. Január 1-től érvényes díjszabása, a Nemzeti Közműveknél:
23,021 Ft./kWh

Gázkonvektor és klíma összehasonlítása

Gázkonvektor és klíma (A1 tarifa) összehasonlítása fűtésnél, az elmúlt 3 hónapban.

Klímával fűteni megéri, még az A1 (alap) tarifával is. Tehát elektromos áram használatával melegedni nem drága, mint azt sokan, - akik valószínűleg még nem próbálták, - mondják. Természetesen én is csak miután kipróbáltam hittem el, hogy ez a fűtési mód, tökéletes alternatíva a hagyományos vegyes- valamint gáz használatával működő fűtésekkel szemben. Azon túl, hogy környezet barát technológia, a klímáink fűtése hatékony, gyorsan lesz meleg a helyiségben ahol használom és nem utolsó sorban költséghatékony is ez a fűtés.

A klímákat szeptember 5-én szerelték be és már itt-ott voltak hűvösebb napok, hogy elkezdjek velük fűteni. Na meg a kíváncsiság is hajtott, ugyan megérte e a befektetést a klímás fűtésre való átállás. Meglepően gyorsan lett meleg a lakásban, amint bekapcsoltam őket. Mint már írtam az előző bejegyzések valamelyikében, egy eléggé fázós fazon vagyok, így a 24 C° az a minimum kell legyen a lakásban.
Szeptemberben még többnyire csak este fűtöttem és nappal ki voltak kapcsolva a gépek. Így nem volt nagy a fogyasztásuk. Ezzel szemben a gázkonvektort tavaly begyújtottam amikor először éreztem azt, hogy este már fázom és az ha nem voltunk itthon is "ment" minimum őrlángon. Egyszer egy gázszerelő azt mondta, hogy egy konvektor ha egy hónap alatt csak őrlángon ég is. az 4.000 Ft/konvektor költséget jelent. Nekem 3 konvektorom van. Amiket mióta klímák fűtik a lakást, leszigeteltem kívülről, hogy a hideg ne jöjjön be a lakásba. Mert ha ment a klíma a konvektor felől huzatot éreztem.
Az október már minden naposan üzemeltek a klímák. Ahogy már szintén leírtam, hogy minden klímához wifi egységet is vettem, így könnyen beprogramoztam a megfelelő időre és fokozatra. A hozzájuk kapott távirányítóval is megoldható ez a programozás, csak körülményes,,, szerintem. Ami az okostelefonos alkalmazás mellett szól még, hogy ha a beprogramozott adatokon közben a távirányítóval változtatsz pl. kevésbé fújja a levegőt, vagy legyen melegebb, akkor sem törli a beállításokat, míg a távirányítón keresztüli programozás adatait, hasonló esetben törli. És elég körülményes a nyomd meg itt meg ott kétszer négyszer és válaszd ki meg ilyenek. Míg az alkalmazás full egyszerűen kezelhető és ha neted van, gyakorlatilag bármikor és bárhonnan vezérelheted a klímáidat.
A november már úgy alakult, hogy este-éjjel mentek reggelig, majd leálltak és du. 6 órakor indultak ismét. Viszont a hétvégéken, mikor a gyerekek is itthon voltak már, a szinte 24 órás működés következett. Ez nem is aggasztott, hogy non-stop működnek, inkább az, hogy a H tarifás mérő telepítése után még hosszú hetek teltek el, mire aktiválták azt. A december már H tarifás lesz :)

Csináltam egy összehasonlítás. A 2016 hasonló időszakában fizetett gázfogyasztást vetettem össze az idei A1 elektromos árammal való klímás fűtés költségével. Az eredmény látványos, még így H tarifa nélkül is.
Következő bejegyzés: December hónap fűtési költsége

Ki telepítse a klímát?

Ki telepítse a klímát?

A klímák telepítését végző cég kiválasztása, fontos dolog volt számomra. Mivel ma már csak bejelentett (megfelelő hivatalhoz) cég végezhet klíma beszerelést elvileg. Szerettem volna olyan helyen vásárolni ahol a kereskedőnek vannak emberei a beszereléshez is. Ahol, ha problémák adódnak a klímákkal, netán a beszereléssel, akkor egy helyen keljen keresnem a megoldást.

Megvan a márka (Daikin) és a kellő teljesítményű (2,5 kW) klíma, vagyis eldöntöttem, hogy melyiket is szeretném. Neki láttam a weben való keresésnek. Webáruházak tömkelegét néztem meg/át, keresve a választott típust. Miután több kereskedőt is találtam, aki ezt a márkát azon belül a keresett típust forgalmazza. Ismét kellett találnom valamit (itt nem az ára volt az elsődleges szempont), valami olyat ami miatt azt mondom, hogy igen, ettől a cégtől akarom megrendelni a gépeket. Ilyenekre gondoltam ezen a ponton, hogy mennyire tetszik a honlap, mennyire fog meg, avagy mennyire nem. A termékek kínálása, képe, a termék műszaki jellemzőinek ismertetése valamint ezek a cégek általában mutatnak képeket a kivitelezéseikről. Ezek nagyon sokat eláruló képek lehetnek és nálam az ezeken a fotókon látottak is komoly befolyásoló tényezők szoktak lenni. A képeken pl. pozitívan hatnak rám a dolgozók öltözete, a munkaterület tisztasága, a céges autók állapota. Ezek fontos dolgok (nekem), mert a látottakból próbálom leszűrni, hogy-hogy is dolgozhatnak (takarítanak maguk után, nem toprongyosak a munkások és a céges autó jó állapota is arra enged következtetni, hogy ennél a cégnél jól mennek a dolgok).

Azért megkerestem egy helyi vállalkozót is, és közöltem vele a márkát, típust, darabszámot és egy kb. árat. Kértem nézzen utána, hogy Ő tudna e olcsóbban beszerezni ilyen klímákat. Ígérte, hogy keres az eredménnyel, de valamiért nem keresett. Egy alkalommal összefutottunk és rákérdeztem a dologra. Válasza az volt, hogy talált valami céget ahol X az ára a gépnek (ez így még nem volt olcsóbb), de ha leszerződne hozzájuk, akkor kapna Y% kedvezményt amit tovább tudna adni és úgy már kedvező lett volna az ár. Azzal váltunk el, hogy leszerződik és indul a projekt. Majd eltelt bő 1 hónap és nem keresett többé. No comment.

Olyan klímát kerestem (azon felül, hogy fűteni is lehessen vele) ami rendelkezik, még ha opcionálisan is, Wifivel. Legyen az egy lehetőségem a mai világban, hogy bárhol vagyok is, a telefonomról (okos) tudjam vezérelni a rendszert. Volt ahol ezt a kiegészítőt fel sem ajánlották, sőt kiírták, hogy "wifi nélkül". Na ezek a honlapok kiestek és nem is látogattam vissza rájuk. Másik szempont volt a kellő tájékoztatás, gondolok itt arra, hogy az adott klímát mekkora helyiségbe ajánlják. Mert ugye az előző bejegyzésben közölt táblázatot csak később találtam meg. Viszont addigra már eldöntöttem, hogy melyik cégtől fogom megrendelni a gépeket.

Mivel egy erre a célra félre tett, akkor éppen még lekötött pénzt szántam erre a projektre, a megrendelésemkor jeleztem, hogy telefonálni fogok amint jöhetnek telepíteni őket. Még telefonon is felhívtam a cég vezetőjét (minden bizonnyal Ő a tulajdonosa is a vállalkozásnak) és ugyan ezt szóban is felelevenítettem. Nagyon szimpatikus, kimért, de szava hihető embernek "ismertem meg" így a telefon másik végéről.

Szeptember 2-án (vasárnap) felhívtam, hogy jöhetnek telepíteni a klímákat. Nem volt probléma, hogy vasárnap kerestem! Ígérte, hogy hétfőn mikor indul a hét és látja merre mennek az országban a dolgozói, akkor visszahív a pontos időpontot illetően. Úgy is volt, még a héten szerdán 9 körül fognak érkezni, mondta.

Eljött a szerda és hajnal 3-kor a border collie kutyámnál megindult a szülés. Na onnantól nem aludtam. Első vemhessége volt és, hogy e miatt e, de reggel 9-kor érkezett meg a hetedik (utolsó) kiskutya. Pontban 9-kor megérkeztek a klímaszerelő srácok is!

Pár kérdés, hogy hova szeretném a gépeket, meg, hogy hova hogyan jutnak el a területen és már neki is kezdtek a munkának. Két nagyon szerény, illem tudó, munkájára odafigyelő szakembert képzelj el. Nem is tudtam velük különösebben foglalkozni, mert tiszta lázban voltam a kutyák miatt. De Ők csinálták a dolgukat. Nagyon nagy megelégedéssel voltám már féltávnál. Aztán úgy délután 2 körül szóltak, hogy próbáljuk ki a gépeket. Tökéletesen működtek, egyenlőre konnektorból kapva az áramot. Mivel az áramszolgáltatónál igényelhető az úgynevezett "H" tarifa, ami akkor még csak az elején járó folyamat volt. A "H" tarifáról a következő részben olvashatsz majd bővebben.

Mindent összevetve megveregettem a vállamat, hogy milyen jól választottam a fenti passzív lehetőségek alapján is.

Következő bejegyzés: 

Klíma jósági besorolása

Klíma jósági besorolása

Adott a helyiséged mérete és annak lég köbmétere, de tudod, hogy mekkora teljesítményű klímát üzemeltess benne? Ha a válaszod nem, vagy talán, akkor feltétlen olvasd el az alábbiakat.

Most hogy már eldöntöttem, hogy a Daikin márkát választom, a következő feladat az elképzelésemnek megfelelő típust kiválasztása volt. Több webáruházban nézegettem a márka termékeit, és mivel a cég termékei elég nagy skálában megtalálhatóak, így az első nem feltűnő (már nekem) részletekben kerestem a különbségeket. Bízva abban, hogy találok valamit amibe kapaszkodhatok, a választásom során.
Pl. ilyenekről addig mit sem tudtam, hogy COP, SCOP vagy EER, SEER értékeket miért is tüntetik fel a termékek mellett melyeknek mértékegységét kW-ban számolják. Elkezdtem keresgélni és rá is találtam (már nem is emlékszem hányadik oldal megnyitása után) a pontos jelentésükre.

Itt említeném meg, hogy sok klímát kínáló webáruháznak csak némelyike tudatja ezt a látogatóival, leendő vásárlóival. Pedig ezen adatok ismeretében, sokkal könnyebben tudna az ember választani. Mint ahogy az autógumiknál is kötelezővé tették a gyártóknak a termék jósági fokának feltüntetését. Bizonyára mióta ezeket az adatokat a kereskedők is tovább közlik a vásárlók felé, az autógumi piac is érezhető változáson ment keresztül.
Na így van/lesz ez a klímák esetében is. Főleg, hogy ma már a városi felhasználók 25% használja fűtésre is az arra alkalmas klímaberendezését, míg a vidéki klímatulajdonosok esetében ez a szám 5%. Ezek a számok akkor fognak emelkedő tendenciát mutatni, ha kellő tájékoztatásban részesülnek a felhasználók, hogy árammal fűteni nem drága!

Akinek említettem, hogy átálltam az elektromos fűtésre, az első kérdés mindig az volt, hogy nem lesz az drága? Ezt a blogot azért is hoztam létre, hogy adatokkal bizonyíthassam, hogy igenis olcsó árammal fűteni. Természetesen a vásárolt klíma jósági besorolása teszi olcsóbbá ezt a fűtési módozatot.

Na, hogy te, aki ezt a blogot olvasod is megtudd, (ha még nem találkoztál volna vele) ezeknek a mozaikszavaknak a jelentését és jelentőségét, íme a "titok" magyarul, érthetően.

COP: Fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt tud a használat során berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SCOP: Szezonális fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt tud a használat során berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott fűtési szezonban, figyelembe véve a hideg és kevésbé hideg napokat.

EER: Hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt tud a használat során berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SEER: Szezonális hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt tud a használat során berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott hűtési szezonban, figyelembe véve a meleg és kevésbé meleg napokat.

A klíma jósági besorolása SEER valamint SCOP érték alapján:

SEER

SCOP

 

 

A+++ :            SEER >= 8,5

A+++ :           SCOP >= 5,1

A++ :    6,1 <= SEER < 8,5

A++ :   4,6 <= SCOP < 5,1

A+ :      5,6 <= SEER < 6,1

A+ :     4,0 <= SCOP < 4,6

A :        5,1 <= SEER < 5,6

A :       3,4 <= SCOP < 4,0

B :        4,6 <= SEER < 5,1

B :       3,1 <= SCOP < 3,4

C :        4,1 <= SEER < 4,6

C :       2,8 <= SCOP < 3,1

D :       3,6 <= SEER < 4,1

D :       2,5 <= SCOP < 2,8

E :        3,1 <= SEER < 3,6

E :        2,2 <= SCOP < 2,5


Az interneten találtam táblázatokat, amiket itt meg is osztanék.
Ezen adatok birtokában már szűkült a lehetségesen szóba jövő klímák köre. De jött a következő, eddig ismeretlen műszaki jellemző vagyis mekkora kW teljesítményű gépre lesz szükségem. 

Az első táblázat egy normál felületekkel rendelkező helyiséget vesz figyelembe, míg a második egy extrém (nagy üvegfelület, padlástér stb.) helyzetre közöl adatokat.

NORMÁL

Klíma névleges teljesítménye

Helyiség térfogata (légköbméter)

Helyiség alapterülete (belmagasság 2,7m)

2,5 kW

81 m3

30 m2

3,5 kW

116 m3

43 m2

5,2 kW

173 m3

64 m2

7,1 kW

238 m3

88 m2

10,5 kW

351 m3

130 m2

14,1 kW

470 m3

174 m2

EXTRÉM

Klíma névleges teljesítménye

Helyiség térfogata (légköbméter)

Helyiség alapterülete (belmagasság 2,7m)

2,5 kW

62 m3

23 m2

3,5 kW

89 m3

33 m2

5,2 kW

130 m3

48 m2

7,1 kW

178 m3

66 m2

10,5 kW

262 m3

97 m2

14,1 kW

354 m3

131 m2


Na ez a táblázat már konkrétabban segített a választásban, vagy legalábbis kezdtem valóságosabban érezni, hogy melyik helyiségünkbe mekkora klímát is kellene vennem.

A két szobában és a konyhában terveztem ilyen módon a fűtést megoldani. 
A nyárra, nagy melegben a hűtés már csak hab lesz a tortán.

Fontos, hogy ne méretezd alá a helyiségnek a klímádat! Mert oké, hogy olcsóbb az ára mikor megveszed a kisebb teljesítményűt, viszont állandóan csúcson fogod járatni a megfelelő hőérzet elérése miatt. De így sokkal többet fog fogyasztani, mint ha kicsit fölé pozicionáltad volna a teljesítményét. Ezt felismerve a 2,5 kW változat mellet tettem le a voksomat.

Következő bejegyzés: 

A klíma energia minősítési címkéje

A klíma energia minősítési címkéje

Magasabb mérce az energiahatékonyságban

A környezetvédelmi célkitűzéseknek való megfelelés érdekében Európában az energiahasználathoz kapcsolódó termékekre új minimális követelményrendszert vezettek be. Ezek a követelmények 2013. január 1-től léptek érvénybe és a következő években további szigorítás várható.

Az Öko-Dizájn direktíva amellett, hogy megemeli a környezetvédelmi teljesítményre vonatkozó minimális követelményeket, a teljesítmény mérésére használt módszert is módosítja a valós használati körülmények pontosabb méréséhez. Az új szezonális teljesítmény mutató sokkal pontosabb képet nyújt a tényleges várható energiahatékonyságról egy teljes fűtési vagy hűtési szezonban.

Kiegészítésként az EU új energiacímkét is bevezetett. Az eddigi címke, amelyet 1992- ben vezettek be és most módosítottak, lehetővé teszi a vásárlók tájékozott döntését az egységes címkézési kritériumok alapján. Az új energiacímke A+++-tól D-ig terjedő skálát tartalmaz, amelyhez a sötétzöldtől (leginkább hatékony) egészen a vörösig (legkevésbé hatékony) terjedő színjelzés is tartozik. Az új címkén található információk közé tartozik a szezonális fűtési (SCOP) és hűtési (SEER) hatékonyság, illetve éves énergiafogyasztás és zajszint. Ezáltal a felhasználók még pontosabb tájékoztatást kapnak, mivel a szezonális hatékonyság a légkondicionáló vagy hőszivattyú teljes szezonra vonatkozó teljesítményét mutatja.
energiahatekonysagi_cimke.jpg

Inverteres klíma technológia

Inverteres klíma technológia

A tökéletes megoldás. 

Falra szerelt egységeink a legújabb hőszivattyús technológiát alkalmazzák olyan speciális kialakítással, amely ideálissá teszi a ház összes szobájában való használatra. A belső terekbe diszkréten illeszkedő és extra csendesen működő berendezések optimális klímaszabályozást biztosítanak egész évben, ideális megoldást nyújtja felújításokhoz vagy új építésű lakásokhoz. A modern otthonok igényeire tervezett, illetve a szezonális hatékonysági előírásokat messze túlteljesítő hatékonysággal működő, falra szerelhető hőszivattyús egységek inverteres technológiával csökkentett környezeti hatást, alacsonyabb fűtési és hűtési költségeket biztosítanak.

Inverteres technológia.

A Daikin inverteres technológiája igazi innováció a klímaszabályozás területén. Az alapelve egyszerű: inverterek állítják be az adott körülményekhez szükséges teljesítmény nagyságát - se többet, sem pedig kevesebbet! Ez a technológia az alábbi két konkrét előnyt nyújtja az Ön számára:

Komfort: Az inverter a komfortszint fokozásával többszörösen megéri az árát. Az inverterrel rendelkező légkondicionáló folyamatosan a helyiség hőmérsékletéhez igazítja a hűtési és fűtési teljesítményt, növelve ezáltal a komfortszintet. Az inverter lerövidíti a rendszer felfutási idejét, így a kívánt hőmérséklet gyorsabban elérhető. Amint a berendezés a kívánt hőmérsékletet elérte, az inverter biztosítja annak folyamatos fenntartását.

Energiahatékonyság: Mivel az inverter figyeli és figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, az energiafogyasztás 30%-kal csökken a hagyományos ki/be kapcsolós (nem inverteres) rendszerekhez képest!

Tudta Ön? A levegő-levegős hőszivattyú a kimeneti energia 75%-át megújuló forrásból kapja: a környező levegőből, amely megújuló és kifogyhatatlan. Természetesen a hőszivattyúk elektromos áramot is használnak a rendszer működtetéséhez, de ez az energia is létrehozható megújuló forrásokból (nap-, szél- és vízenergia, biomassza-energia). A hőszivattyú hatékonyágát fűtés esetén SCOP-értékkel (Seasonal Coefficient Of Performance (Szezonális teljesítmény mutató)), hűtés esetén SEER-értékkel (Seasonal Energy Efficiency Ratio (Szezonális energiahatékonysági mutató)) mérjük. környezeti hőmérséklet energia elektromosság Lassú indítás Hőmérséklet / Teljesítményfelvétel A hőmérséklet állandó Idő Beállított hőmérséklet Légkondicionálás inverterrel Légkondicionálás inverter nélkül.

A hőszivattyús rendszerben egyesül a nagy hatékonyság az egész éves kényelemmel

Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

Felbuzdulva a felismerésen, hogy inverteres klímával gazdaságosan fűthetnék, nekifeküdtem az internetnek, hogy kiválasszam a márkát, azon belül pedig a típust. Sok-sok webáruházat megnéztem, és a gyártók oldalait is felkerestem, mivel csak ilyenek jutottak eszembe, hogy Samsung, LG. Pedig mára már számtalan cég gyárt inverteres, levegő-levegő szivattyús klímákat. Mert a legtöbb, amit láttam felszerelve, azok a fent említett márkák valamelyike volt. Annyit hozzá tennék még, hogy egy közép kategóriás terméket kerestem, és már azt is tudtam, hogy ha megtalálom, abból 3-4 darabot szeretnék venni.

A Daikin márka minőségében, már volt némi bizalmam, mivel beszéltem pár klímással és mind úgy nyilatkozott róla, hogy a klímák rolls royce. Ezzel a márkával biztosan nem fogok mellé, biztatott mind.

Nagyon-nagy kínálat van a hűtés mellett, fűtésre is alkalmas klímákból. Így laikusként némileg hagyatkoztam a megkérdezett szakemberekre a választásom során. Ez nem azt jelenti, hogy a más márkák klímái alkalmatlanok lennének a fűtésre vagy a hűtésre. Körülnéztem és szándékosan kerestem más klímákat, hogy azok paramétereit is megismerve hozza meg a döntésemet. Van, amelyik drágán állítja elő a szükséges meleget vagy éppen a hideget, de olyan is akad, amelyik csak szimplán kínai. Valahogy mindig visszakanyarodtam a Hot&Cool oldalára és ott is a Daikin márkáknál kötöttem ki mindig. Pedig volt/van olcsóbb árért értékesítő áruház is, de olyan érzésem volt, velük nem lesz gond. Hozzák, felszerelik és a legnagyobb megelégedésemre működik is majd. Szerettem volna ha egy profi cég csinálja a beszerelést és a gépek karbantartását és nem valami olcsó (mert az olcsó húsnak híg a leve) sufnituningos megoldással dolgozó vállalkozás telepíti a klímákat. 

Természetesen volt egy minőségbeli elvárásom, valamint egy árplafont is figyelembe kellett vennem. 

Az ebben a kategóriában kapható klímák mutatóit és felszereltségét összevetve (opcionális Wifi) döntöttem inkább a Daikin márka mellett. Nagyon sok típust gyárt a cég és többnyire, minden webáruházban fellelhetőek a termékeik. A gyártó weboldalántaláltam egy elég részletes leírást a gyártott termékeikről és azok műszaki paramétereiről.

Hosszas böngészés, olvasgatás, összevetés után találtam rá a megfelelő típusra, a Daikin márkán belül. Konkrétan a DAIKIN Comfort FTXS25K beltérit és az RXS25K kültérit választottam.

Ez a gép az alábbi műszaki jellemzőkkel bír:

SEER jósági fok, hűtés esetén: 6,37 Kw

SCOP jósági fok, fűtés esetén: 4,63 Kw

EER névleges hűtési hatékonyság: 4,39 Kw

COP névleges fűtési hatékonyság: 4,52 Kw
 
Következő bejegyzés: