Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Klíma tisztítás fűtés előtt

2018. szeptember 27. - olcsónfűtök

Felkészülés a következő fűtési szezonra.

Elmúlt a nyár és az időjárás előrejelzést nézve újra a fűtésre kellett gondolnom a klímákat illetően. A klíma berendezéseink felkészítése a következő fűtési szezonra aktuálissá vált. A telepítő cég honlapján megrendeltem a klímáink karbantartását. A megrendeléstől kb. egy hét múlva kaptam is egy telefonhívást, a pontos időpont miatt. A jelzett napon és időben, enyhe késéssel, de megérkeztek a srácok. Ők voltak azok, akik telepítették is a klímákat, így nem volt idegen a terep nekik, hiszen most találkoztunk harmadszor. Kezdésként a beltéri egységeket vették kezelésbe. Kiszedték a szűrőket és kimosták mindegyiket, majd egy folyadékkal bespiccelték a többi részét, ami oldja a szennyeződéseket, viszont nem káros az emberi szervezetre. Letörölgették a teljes klímát kívül belül, és nagyon vigyáztak, hogy ne csináljanak koszt és felfordulást. Említettem nekik, hogy a hálószobai gép néha „kattog”, amit a tisztítás előtti bekapcsolás után természetesen nem produkálta azt a kellemetlen hangot. A forgó alkatrészeket valami féle kenőanyagot bespriccelve kezelték le, majd összeszerelték az eredeti állapotára mind a három klímát. Bekapcsolták őket és kimentek az udvarra, hogy a külső egységeket is letisztítsák. A lamellák eléggé eltelítődtek kosszal, ami a levegő áramlásával jutott oda. Egy afféle autómosó kefével és egy általuk használt folyadékkal függőleges irányban lemosták a hűtő bordákat, vigyázva, hogy el ne hajoljon akár egy is belőlük. Majd kannában vizet hoztak és meglepődésemre a forgó ventilátorba locsolták be, ami a vizet szétporlasztva, azonnal kilökte azt onnan. Azt mondták ezek a klímák (és gondolom a többi márka is) tökéletesen vannak szigetelve, ezért tisztítás gyanánt, ha koszosnak látom, nyugodtan, akár slagból jövő vízsugárral is locsolhatok rá vizet.

Most már szép tiszta lett minden klímánk, jöhet a tél és a hideg!

A klíma tisztítás, karbantartás ténye rögzítésre került a garancia jegyekben is (ezzel őrizve meg az 5 éves garancia lehetőségét), majd kifizettem a klímánként 10.000 Ft-ot, azaz 30.000 Ft-ba került a klímáink téli felkészítése.

Nem kellett sokat várni a fűtés megkezdésével sem, mert ma estére már lehűlt annyira a levegő hőmérséklete a lakásban, hogy a „fázok” szó elhagyta a számat. A két szobában bekapcsoltam a klímákat és csak úgy ontják magukból, azt a mindenhol jól és egyenletesen érezhető meleget. Tehát az idei fűtést 2018.09.24-én elkezdtem. Azt gondolom a szeptember hátralévő részében az esti, éjszakai fűtés elég lesz. A nappali hőmérsékletek ilyenkor néha még, pólóra vetkőztetik az embert, de éjszaka már jól esik a meleg a lakásban.