Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Klíma fűtés a tényleg hideg decemberben

Lakásunk, decemberi klímás fűtés adatai

2019. június 04. - olcsónfűtök

Lakásunk és a varróműhelyünk klímával való fűtésének dokumentálásával kicsit elcsúsztam. Az egyéb teendőim miatt nem jutott időm arra, hogy itt publikáljam a decemberi fogyasztásait és költségeit a klímáinknak. A mért értékeket minden alkalommal a telefonom jegyzeteiben rögzítettem, de valahogy mindig mást kellett csinálnom a blog írása helyett. Na de most neki ültem és megírom neked, ki a blogomat olvasod, hogy 2018 decemberben milyen költséggel sikerült kifűtenem ezt a karácsonyt és szilvesztert  is magába foglaló hideg hónapot.

A december határozottan hidegebb volt, mint egy évvel ez előtt. Több volt a 0 C° vagy az alatti napok száma. Párás, ködös valamint fagyos napok váltogatták egymást, nem egyszer napokig jégpáncélt vonva a klímák kültérije köré. Néha már megijedve vártam az enyhülést, nehogy valami bajuk legyen a gépeknek. De ezek a klímák már úgy készülnek, hogy nem okozhat gondot nekik az akár -20 C° hideg sem. A mi klímáink is leküzdötték ezeket a zord napokat és mi sem fagytunk meg! Sőt kellemes meleget biztosítottak a lakásban és a műhelyben is. Nem volt zavaró a kültéri egység leolvasztása miatti leállásuk sem, hisz sosem állt le az összes klíma egy azon időben.

img_6381.jpg

img_6382.jpg

A lakásunk északi falára kerültek a szobai klímák kültéri egységei, amik a decemberi mínuszokban így néztek ki. Tökéletesen működtek és nem volt zavaró, az időnkénti leállásuk a leolvasztás idejére. Mivel a lakásban lévő 3 db klíma egyszer sem állt le egyszerre.

hisense_1.jpg

hisense_2.jpg

A fenti két képen a Hisense 4,2 kW fűtőteljesítményű klímát láthatod a műhelyünk nyugati falán lejegesedve. A szerelők rajta hagyták ezt a műanyag védőrácsot, amit a gyártó valószínűleg a hűtőbordák védelmében tett oda. Viszont a lejegesedést nagyon elősegítette és szinte elzárta a levegőt a géptől. Az időnkénti leolvasztás pedig csak kicsi részt tudott alkalmanként leolvasztani. Tehát már nagyon vártam, hogy kiolvadjon és leszedhessem ezt a rácsot. Remélem jövőre akár még kevesebbet is fogyaszt majd, mert nem lesz amin a jég "megüljön".

Természetesen a kemény időjárásnak köszönhetően, a fogyasztásuk is megnőtt és hát ugye tavaly még csak három, míg az idén már négy klíma fogyasztását kellett fizetni. De megérte, mert kiszámoltam, hogy ilyen kényelmesen semmivel sem tudnám ezt a két épületet kifűteni. A klíma a lehető legjobb megoldás számunkra, a télen szükséges meleg előállítására. Arról nem is beszélve, hogy ha nagy meleg lesz a nyáron, még hűteni is tudom majd a lakást, de a műhelyben sem kell izzadni a palatető alatt.

A diagramokat szétbontottam és az első a klímáink fogyasztását mutatja H tarifával számolva, míg a másikat az A1 tarifával számoltam, azoknak akik nem tudják kiépíttetni a H tarifás mérőt.

 A kapott értékeket minden esetben kerekítettem.

2018_december_h_tarifa.jpg

A "H" tarifával működtetett klímánk óránkénti fogyasztása 0,35 kW, ami forintban kifejezve 8 Ft./óra.

 

2018_december_a1_tarifa.jpg

Akinek csak az A1 tarifával van lehetősége a klímát működtetni, akkor az óránkénti 0,35 kW fogyasztás esetében, 13 Ft./óra költséggel kell számolnod.

Most már folyamatosan gyártom a havi lebontású bejegyzéseket, hogy behozzam a lemaradásomat. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsofutes.blog.hu/api/trackback/id/tr3714646003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 01:40:31

Mi egyelőre csak egy klímával fűtünk, nem is az egész házat. A kültérit nem a falra szereltettük, hanem zsalukövekből (persze betonnal kiöntve) két állványt csináltattam neki, azon áll, nyugati fekvéssel. Ennek két oka is volt.

Egyrészt nem tudtam, mekkora rezgéseket kelt majd a kültéri, ezért semmiképpen nem akartam a falra tetetni, mert nagyon érzékeny vagyok mindenféle zúgásra-búgásra. Másrészt így jó egy méterre van a faltól, ezért jól látható (lenne), ha tisztítani kell(ene), és maga a tisztítás is könnyebb lenne.

Eddig két telet fűtöttünk végig vele, tisztításra nem volt szükség, a kondenzátor lamellái nagyon szép tiszták. Ehhez az is hozzájárul, hogy a beszívási oldalra - persze megfelelő távolságban - szúnyoghálót szereltem, így sem rovarok, sem pl. a kanadai nyárfa repülő szöszei nem jutnak be a lamellák közé. Havazáskor pedig megakadályozza, hogy a hópelyhek eltömjék a lamellákat, ami rontaná a légáramlást és meghosszabbítaná a leolvasztási időt is. Ezt a megoldást másoknak is ajánlom, persze falra szerelt kültérinél nem alkalmazható.

A miénk papíron csak -15 fokig megy, de gond nélkül működött akkor is, amikor 2018. március 1-én éjjel -20 fok volt a levegő a beszívási oldalon.

kisslujó 2019.06.05. 07:13:39

Aki meg tudja szokni, hogy egy nagy hajszárító löki a meleget, annak nagyon beválik, nekünk is a legjobb döntésünk volt. Csak villany van, mindenre, havi 15e az átlag rezsi, 90nm-re. Nincs kedvezményes tarifánk, csak a bojlerre. Mindenkinek ajánlom, persze előbb a jó szigetelést!

László Hantházi 2019.06.05. 08:02:07

Kedves olcsónfűtök.
Javaslom téliesítds a klímádat fűtött csepptálcával és a megfelelő helyekre beépített önszabályzó fűtőkábellel.
A veszély amit ez megakadályoz hogy a klíma tálcájában felgyűlő jég megrongálja a kültéri hőcserélő tömbjét vagy a ventillátort.
Egyébként csodálkozok hogy a szerelőd erre nem hívta fel a figyelmedet
Üdv

kontrapunkt 2019.06.05. 09:13:25

Ezek szerint lakásod hővesztesége óránként kb. 1 kW?
Gratulálok hozzá!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 09:40:58

@László Hantházi:

Fűtésre erősen ajánlott karterfűtéssel ellátott klímát venni, mert ez utólag nm építhető be.

Szerintem a szerelője azért nem hívta fel a figyelmét a csepptálcafűtésre, mert az már benne van a kültériben. Mínusz 20 fokig működő fűtő klímát nem tudok elképzelni csepptálcafűtés nélkül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 09:55:37

Ja, a karterfűtés annyit csinál, hogy a kompresszor indítása előtt felfűti az olajat, így a kompresszor nem hidegen fog indulni. Jelentősen meghosszabbítja az élettartamát. Lényegében ugyanaz, mint autóknál az olajteknő vagy a hűtővíz előfűtése.

László Hantházi 2019.06.05. 09:59:10

Kedves Kovacs Nocraft Józsefné,
A kompresszor olajtér fűtés benne van a jobb minőségű gépekben.
De az inveretes split klímáknál ( mint esetünkben)a téliesítő szet csak kérhető .
A képeken nem látható a fűtött csepptálca és az önszabályzó fűtő kábel beépítve.
Nálam ez be van építve igy a télen nem volt egyszer sem ilyen durván lejegesedve a kültéri.
A képeken látható hogy már a ventillátor rács alól folyt ki az olvadékvíz és fagyott meg , e szerint a kültéri tálcája már tele volt jéggel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 11:14:19

@László Hantházi:

Hát, a képek valóban elég durvák.

"az inveretes split klímáknál ( mint esetünkben)a téliesítő szet csak kérhető .2

Nem tudom, a miénk egy olcsó, 2 éve 160 ezerbe került inverteres klíma (GREE-almárka), mégis alapból van benne csepptálcafűtés és karterfűtés is. Lehet, hogy az importőr eleve így kérte. Ez a kettő alapelvárás volt a kiválasztásnál, ahogy az is, hogy ne fix időközönként indítsa a leolvasztást, hanem csak szükség esetén, és annak hossza a körülményekhez igazodjék - ehhez meg is vannak a szükséges szenzorok. Télen sokszor ellenőriztem, a leolvasztás mindig akkor fejeződött be, amikor az utolsó deres-jeges rész is leolvadt a kondenzátor lamelláiról. Se korábban, se később.

A fűtőkábel ott van a csepptálca alján, nem tudom, önszabályzó-e. De nem is lényeges, mert a panel elektronikája kapcsolja ki-be. Két télen át nem volt semmiféle jéghalmozódás a csepptálcán. A karterfűtés meg a blokksémán látható (EH1 Comp. Band Heater):

p1.picsto.re/a3Ter.jpg

A biztonság kedvéért azért leszedtem az oldalát és megnéztem a kültéri paneljét is, valóban megy egy elektromos vezeték a panel megfelelő csatlakozásáról a kompresszorhoz.

Wildhunt 2019.06.05. 14:16:56

@kisslujó: Ezez. A ház egy részét fűtjük klímával, de a susogása kifejezetten idegesítő. Jól megy, alig fogyaszt, kényelmes. Plusz mikor a kültéri "felbootol" van valami hülye berregése, arra mindig felkapom a fejem. Vagyis nappal, műhelybe vagy olyan helyiségbe ahol van ami elnyomja, olyan embernek, akit nem zavar a folyamatos száraz légáramlás (én állandóan pislogok tőle) tökéletes. Aludni nem lehet mellette.

gigabursch 2019.06.05. 17:51:41

Maradok a jól bevált cserépkályhánál...

Dolgoztam, aludtam olyan helyen, ahol klímáról ment a fűtés, engem zavar a generált huzat.
Ennyi.
Akit nem zavr, az hasznélja nyugodtan.

Inkább az lenne a kérdés, hogy m2 napelemmel lehetne betáplálni.

olcsónfűtök 2019.06.05. 18:30:51

@László Hantházi: Tervben van az általad is ajánlott téliesítés megvalósítása.

open access 2019.06.05. 19:14:32

"A szerelők rajta hagyták ezt a műanyag védőrácsot, amit a gyártó valószínűleg a hűtőbordák védelmében tett oda."
Úgy van, az a rács a hűtőbordákat védi, de szerintem nem csak a szállítás idejére, hanem a beüzemelés után is a külső behatásoktól. A mi két klímánkon se oldalt, se hátul nem volt ilyen sűrű rács, egy jégeső át is rendezte a lamellákat, szerencsére nem súlyosan, ezután rögtön szereltem rájuk rozsdamentes hálót, mondjuk én csak a szezon előtti átmeneti időszakban fűtök velük olykor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 21:52:52

@open access:

Nem vagyok biztos abban, hogy a képeken láthato nagy lyukú rács sokat védene a jégesőtől, Én nem is gondoltam jégesőre, amikor a szúnyoghálót felszereltem, de azellen is véd. A házfal felől persze eleve nem érheti jég, de oldalról igen.

0rdas 2019.06.05. 22:00:55

Első körben klímás fűtést én kiegészítő fűtésnek használom. Nem komfortos. Zajos, huzatos és nem oldja meg a vizesblokkok fűtését, valamint padlófűtést sem helyettesíti. Én az időprogramos gáz fűtésnél jellemzően a felfűtésre használom (jó sok próba volt, míg kiismertem a házat, időjárást, stb).

A fenti diagramok semmit mondóak. 4 kontra 1 klíma fogyasztása hónapra, napra vetítve. Magyarán nem hasonlítod semmivel. Akkor ugye a klímáknak teljesen külön mérőjük van?

Azt kéne tudni mekkora házat (alapterület, térfogat) fűtesz, milyenek a nyílászárók, milyen a szigetelés.

40e Ft klímás fűtésre soknak tűnik, de háztól sokat függ.

Én nyíltégésterű kazánnal, 5cmlátszat hőszigeteléssel, műanyag ablakkal, 100nm alapterületű házon (kb.280 légköbméter) decemberben elégettem 242 m3 gázt. Ebből kb.20 m3 a főzés és HMV. A komplett gázszámla volt 25157 Ft, amiből a fűtés olyan 23e Ft.

A kültérik meg borzasztóan néznek így jegesedve ez komoly meghibásodást okozhatnak. Téliesített kivitelűek?

0rdas 2019.06.05. 22:08:47

"fogyasztása 0,35 kW"

Ilyet leírni????!!!! Fogyasztás az kWh. kW az tejesítmény

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 22:34:00

@0rdas:

Nincs ezzel semmi baj, a fogyasztást wattban is meg lehet adni. A teljesítmény és a fogyasztás ui. nem ugyanaz. Egy villanymotor fogyasztása lehet 100W, a teljesítrménye pedig 80W, hiszen a hatásfoka nem 100%. Fogyasztás = felvett teljesítmény.

Való igaz, az elfogyasztott energiára is a fogyasztás szót szokták használni, ennyiben nem teljesen egyértelmű a magyar szóhasználat. Ám a kWh az idő megadása nélkül értelmetlen, vagyis ekkor rögtön meg kellene adni azt is, mennyi idő alatt fogyaszt el xkWh-t a gép - s ekkor máris ismét a felvett teljesítményt adtuk meg indirekt módon. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.05. 22:44:55

@0rdas:

Mea culpa! Most nézem a táblázatokat, és ott a NAPI ill. a HAVI fogyasztást adja meg kW-ban: "klíma napi/havi fogyasztása kW". Ez bizony tényleg hiba, célszerű lenne javítani.

Posztolónak:

Biztos valamelyik korábbi posztban már leírtad, de nem akarok mindent végigolvasni. Mekkora alapterületet fűtöttetek és hány fokra? Milyen a hőszigetelés?