Fűtés klímával, hogyan lehet olcsón klímával fűteni!

Olcsó fűtés klímával

Klíma fűtés összegzése

2019. október 15. - olcsónfűtök

 

Klímával fűteni, ráadásul olcsón fűteni már bebizonyosodott számomra az első (2017) tél alkalmával, amikor is klímákat szereltettem a lakásunkba. Azóta csak élvezzük a klímák nyúlytotta kényelmet és azok melegét. A klíma fűtés 2018-19 összegzése lesz a témája a mai bejegyzésemnek.

Az olykor zord januári napokat is gond nélkül kifűtötték a klímáink. A 2019 január első hete, valamint a harmadik hete is átlag alatti hőmérsékleteket hozott. Az időnként -10 C° hideg megnehezítette a klímáink dolgát. Vizsgaidőszak volt, szinte az egész hónapban, és a lányom ez idő alatt itthon tanult, tehát folyamatos fűtést kellett használni. Ezért valamivel többe került a fűtésünk, mint a decemberi hónapban.

Az ingatlanunk méreteiről ebben a bejegyzésben írtam már. Valamin a 4. klímánk egy 24 nm-es blokk falazatú épületben üzemel.

Megnéztem a belső egységek szűrőit, amiket a októberi hivatalos klímatisztítás óta közepesen porosnak találtam, így letakarítottam azokat. Határozottan kevesebb por áramlik a lakásban, mióta klímákkal fűtünk, mert minden port magához szív, de nem fújja ki a porszemcséket ismét, hanem a szűrőjében tárolja. Időnként, úgy két-három havonta kitakarítom őket. Az első takarításkor elképedve láttam, hogy "úristen mennyire poros a levegő itt a lakásban" és minden egyes további takarításkor azt kellett megállapítanom, hogy egyre kevesebb por rakódik le, ugyan annyi idő alatt. Ebből nem tudok másra következtetni, mint, hogy a klíma nem porossá teszi a lakást, hanem portalanítja azt.

A jég képződése, hasonlóan folytatódott, ahogy a december hónapban írtam is. Nem fényképeztem le mert ugyan azt a látvány rögzíthettem volna januárban is, mint az előző hónapi bejegyzésemben már láthattál.

Hozzáértő szakemberekkel beszélve, hogy a jegyesedést elkerüljem, a tálcafűtés beszereltetése mellett döntöttem. Bár ezt akkor is említhették volna mikor eredetileg beszerelték őket, de azt gondolom nem vagyok elkésve velük.

Az alábbi táblázatban láthatot a januári költségeket és az elhasznált energia mennyiségét. Igaz a nálunk működő H tarifára koncentrálva készítettem a diagrammot, de könnyen kiszámolhatod az A1 tarifára is a lehetséges költséget. Az elfogyasztott energia mennyiségét szorozd a normál villanyszámlád egységárával. Ez nálunk 37,5 Ft.

klima_futes_januar.jpg

 

A február már engedett, téltábornok fagyos szorításából, így a klíma fűtés után fizetendő összeg is kedvezőbb volt, a januárhoz képest. Az amúgy is kevesebb napból álló februárban, a felmelegedés hatására, valamint a téliszünet és vizsgaidőszak leteltének köszönhetően, a napközbeni fűtés is kevesebb lett vagy alacsonyabb hőmérséklet is elég volt. Az alábbi táblázatban láthatod a februári "H" tarifás fogyasztást és a fűtés költségét.

 

klima_futes_februar.jpg

 

 Márciusban már voltak napsütéses igazi tavaszias nappalok, de az éjszakák még hűvösek voltak. Simán elálltuk az este 23 °C-ra beállított klíma fűtés melegét. Szinte minden nap, de minden este biztosan fűtöttünk a klímákkal márciusban is. Viszont a melegebb kinti hőmérséklet segítségével, jóval olcsóbban tudja a klíma elő állítani a kívánt hőfokot, az előző honapokhoz képest. A márciusi fűtési költség, csak töredéket volt a keményebb téli hónapok fűtésszámláinak. A "H" tarifás klíma fűtés adatait alábbi olvashatod.

 

klima_futes_marcius.jpg

 

Az áprilisi esték, olykor a nappalok is kellemetlenül hűvösek voltak. A gyönyörű napsütéses nappalokat, időnkén hűvös éjszakák követték. Emlékszem horgászni voltunk 3-4 napot összefüggően és az ébredező tavaszi napsütésben felégett az arcom és a hátam, viszont este a horgászhelyen lévő faházba azért egy elektromos melegítővel belangyosítottuk a levegőt.


img_6880.JPG

Ilyen napsütéses április 7 volt a tóparton :) ... ja és jó fogás :)

Ezért az áprilisban véget érő fűtés idény, (ami a "H" tarifa szempontjából április 15-ig tart) nálunk a hónap végéig kitolódott. Így április második felében már A1-es tarifával fűtöttünk amikor úgy éreztem, hogy kellene egy kis meleg levegő a szobába.
Az április hónapra ezért készítettem egy "H" tarifás valamint a másik felére egy A1 tarifás táblázatot is a fogyasztásokról valamint a költségekről is.

klima_futes_aprilis_1.jpg

Akinek nincs lehetősége vagy nem megoldható, netán nagyon drága lenne a "H" tarifa kiépítése, annak az alábbi A1 tarifás táblázatból érdemes tájékozódnia.

klima_futes_aprilis_2.jpg


A lenti báblázatok a teljes fűtési szezonra vonatkozó adatokat és költségeket tartalmaznák.
Valahol az első bejegyszések alkalmával már leírtam, hogy nem vagyok szakember, csupán azokat a tapasztalatokat osztom meg, amik a felhasználóknak, (mint neked is aki most olvasod e sorokat) a legfontosabbak. Mennyit fogyaszt és mennyibe fog ez nekem kerülni?

Megkérem az okoskodó szakembereket, hogy ne itt, ne ezen a blogon próbálják kidomborítani a hozzáértésüket és csillogtatni a bárhogy megszerzett tudásukat. Engem nem kell meggyőzni semmiről és minden úgy fog történni a klímáimmal ahogy... Az ön jelölt szakik károgó véleménye sem fog eltántorítani a klímákkal való fűtéstől, mert ez volt a második éve, hogy fűtök velük és már bizonyítottak.

Köszönöm, hogy a fenti kérésemet figyelembe veszed.

Jöjjenek a 2018-2019 fűtési szezon főbb összefoglaló táblázatai.

A 4 db klímán havonkénti fogyasztását és annak költségeit látod az alábbi két táblázatban.

4_klima_futes_fogyasztas.jpg

4_klima_futes_eves_koltseg.jpg

 
A következő két táblázat az egy klímára vetített fogyasztást és annak költségét mutatja meg neked, havi bontásban

.

1_klima_futes_fogyasztas.jpg

1_klima_futes_eves_koltseg.jpg

Végül az utólsó táblázatban összesítve láthatot a klímák fogyasztását és a költségét.

klima_futes_koltseg_fogyasztas_osszesen.jpg

 

Hamarosan idul a következő fűtési szezon. Bízom benne, ahogy az előző két évben, úgy a 2019-2020 fűtési szezon adatai is segítségére lesznek az ez irányú infót keresőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsofutes.blog.hu/api/trackback/id/tr8814877476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.15. 21:12:10

Eszem ágában sincs eltántorítani téged a klímás fűtéstől, már csak azért sem, mert mi is klímával fűtöttünk az elmúlt két télen, most lezdtük a harmadik telet a klímás fűtéssel. A mi tapasztalataink is nagyon jók, bár időnként még hiányzik a jó öreg kandalló sugárzó hője. :)

Azért engedj meg egy megjegyzést, amit lehet, hogy már korábban is megtettem:

"a tálcafűtés beszereltetése mellett döntöttem, amivel az élettartamukat óvom meg a gépeknek"

Ha műszakilag lehetséges (és persze még nincs beépítve a készülékedbe), akkor érdemes lenne beépíttetned a karterfűtést is. Ez annyit tesz, hogy a gép a kompresszor indítása előtt felfűti a kompresszorban lévő közeget ill. magát a kompresszort, így az nem hidegen, hanem üzemmelegen indul. Azt hiszem, ennek hasznát nem szükséges különösebben hangsúlyoznom, a hidegindítás minden mechanikus gépnek árt, nem csak az autónak.

(Autóknál is van olyan, hogy állófűtés, ami többnyire a hűtővizet fűti fel, azon keresztül pedig a motort is, így az nem hidegen indul.)

"Megkérem az okoskodó szakembereket, hogy ne itt, ne ezen a blogon próbálják kidomborítani a hozzáértésüket és csillogtatni a bárhogy megszerzett tudásukat."

Remélem, a tanácsomat nem okoskodásnak tekinted. :)

olcsónfűtök 2019.10.15. 21:14:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a jó tanácsot, utána nézek a lehetőségeknek.

Tamás Závoczky 2019.10.15. 22:11:11

Helló, arra lennék kíváncsi, hogy milyen a ház szigetelése, mert kicsit sokallom az elfogyasztott kwh-t. Én kevesebbet terveztem a saját házamba, (ami nagyobb,) összesen kB 2000 kwh-t, viszont nagy hidegben nem klímával fűtenék.

olcsónfűtök 2019.10.15. 22:17:36

@Tamás Závoczky: 60cm vályog falú, szigetelés nélküli a lakásunk. Ott 3db 2,5 kW-os Daikin klíma működik. A 4. klímánk 3,5kW-os, egy blokk falazatú, szigetelés nélküli helységet fűt. Ember tervez... ismered :)

Tamás Závoczky 2019.10.16. 02:06:54

@olcsónfűtök: Köszi a gyors választ. Nekem 38-as kisméretű a fal, 5-10 cm szigeteléssel, 10 cm gyapottal a födémen, úgyhogy reménykedem, hogy elég lesz a 2000 kwh. A 4. Klíma milyen márka? Van különbség a daikinokhoz képest? Én tegnap szereltetem 2 Fujitsut az 1 meglévő Daikin mellé.

olcsónfűtök 2019.10.16. 02:15:35

@Tamás Závoczky: A lakásban lévő 3db klíma Daikin A++ márkájú, a negyedig pedig Hisense Silentium A+++.

Gtusa 2019.10.17. 07:40:31

A tálcafűtést utólag pár ezer forintért be lehet rakatni. Felesleges ezért egy vagyon fizetni. A legújabb 2019-es Gree gépek az új frekvenciaváltós eljárásnak köszönhetően -15 fokig garantáltan fűtenek. Meleg falon, magasban soha nem lesz gond velük.

hétköznapi történetek 2019.10.17. 07:42:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csak egy rövid megjegyzés: az autóknál az állófűtés a fülke fűtését jelenti, ennélfogva semmi köze sem a hűtővízhez, sem a motorhoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.10.17. 07:42:43

Mi is tervezzük két további klíma felszerelését. Ezzel kapcsolatban van egy kérdésem azokhoz, akik már szintén régebben fűtenek klímával.

A beltéri elhelyezése elég kényes dolog, mert nem lehet alatta pl. szekrény (akadályozza a légáramlást), de ágyat vagy íróasztalt sem célszerű tenni alá a légáram miatt. Arra gondoltam, hogy mivel elsősorban fűtésre használjuk a klímát - idén nyáron is összesen két napot ment a hűtés -, nem lenne-e célszerű a szokásosnál jóval alacsonyabbra szereltetni a beltérit. Pl. az ablak alá, ahol a radiátor szokott lenni táv- vagy központi fűtéses helyeken.

Mit szóltok hozzá?

Szegedi Zoltán 2019.10.17. 07:43:29

Üdv,nekem az lenne a kérdésem, hogy a klíma szárítja e a szoba levegőjét mint a kályha. Én most szigeteltem a házam és rettegek a penészedéstől :) a kályha viszont oly mértékben képes szárítani a levegőt, hogy télen reggelente az ember vattát köp :D

olcsónfűtök 2019.10.17. 07:45:49

@Szegedi Zoltán: Mióta klímával fűtünk, nincs penész a lakásban és vattát sem köpök reggelente. :D

napalm 2019.10.17. 07:46:24

Padlásod sincs leszigetelve?

olcsónfűtök 2019.10.17. 07:49:16

@napalm: @napalm: Az plafon a gipszkarton felett szigetelve van, A falaj nincsenek szigetelve, mert vályog.

olcsónfűtök 2019.10.17. 07:51:34

@napalm: A plafon a gipszkarton felett szigetelve van, A falai a háznak nincsenek szigetelve, mert vályog.

versatile 2019.10.17. 07:51:57

Kedves Blogger.
Örömmel olvasgatom az írásaidat, végre valaki veszi a fáradságot és számokat is rak a szavak mögé.
Csak megerősíteni tudom én is a klímával fűtés létjogosultságát, az általad mért értékek nálam is nagyon hasonlóak klímára vetítve
7 éve építkeztem, alacsony energia igényű házat fűtök azóta 1db fujitsu FSIF77HDF heat-r típusú klímával. (2,5/3,5kW, COP:5,7)
Az átlagos éves energiaigénye 1050kWh, az épületben 22-24 fok van a fűtési idényben állandóan.
A ház hasznos alapterülete 120m2, a falazat eps-beton, kívül 20cm belül 5cm grafitos polisztirol kivitelben.
Az ablakok 3 rétegű üvegezésűek, 0,8-as Uw értékkel, a födémen 40cm kőzet és üveggyapot van.
A karterfűtést én is javaslom a tálcafűtés mellé, szerintem is csak nyerni lehet vele hosszútávon.
(az én klímámban gyárilag be volt szerelve)
Végeztem számításokat én is az évek alatt, illetve kb 5 éve adatgyűjtőt üzemeltetek a teljes házban nagyjából 30 szenzorról (hőmérséklet, fogyasztás pára, légnyomás, szél, besugárzás stb...), és arra jutottam hogy a fa tüzelés az ami némileg olcsóbb lehet a klímánál, de a komfort miatt a klímával fűtésnek nincs versenytársa jelenleg.
Csak így tovább!

jeriko 2019.10.17. 07:55:00

Van olyan helység, ahol nincs klíma? Ott milyen a hőérzet, mennyire jól "terül" a meleg?

olcsónfűtök 2019.10.17. 07:56:15

@jeriko: A fürdőszobában egy 500w-os NOBO fűtőpanelt használok amikor szükséges.

Geri László 2019.10.17. 07:57:19

Helló!
Érdeklődni szeretnék, hogy a gázt teljesen "száműzted" ? A meleg vizet mivel állítod elő?
A fürdőben mivel oldod meg a fűtést?
Én MIKA minikazánra akartam cserélném a régi konvektort, de most lehet hogy újragondoljuk.
Köszönöm.

olcsónfűtök 2019.10.17. 07:59:36

@Geri László: Csak főzésre használjuk a gázt. A melegvizet villanybojlerrel állítom elő. A fürdőszobában egy 500w-os NOBO fűtőpanelt használok amikor szükséges.

Tenoce · http://www.deezer.com 2019.10.17. 08:00:40

Én most az újonnan megvásárolt és felújítás alatt lévő 67 nm-es lakásba egy 2,5 és egy 3,5 kwh Panasonic Nordic egységgel tervezem megoldani H tarifával. A cuccok megvannak, a jövő héten szerelik. Biztos ami biztos a wc-be és a fürdőbe betettem a gres lap alá 1 illetve 2 nm villanyfűtő fóliát. Szinte minden oldalról körbe vagyok fűtve, ahol nem ott 42 cm-es téglafal + belülről 5 cm vastag kőgyapot a gipszkarton alatt. Az utcafronton lodge-am van, így ott kívülről felrakattam még 15 cm kőgyapotot, a nyílászárókat pedig fakeretes, 3 rétegű argongázzal töltöttekre cseréltem. A korábbi beépített redőnyök helyett külső redőnyt tetettem fel, a redőnyök korábbi üregébe pedig bement 45 cm vastag kőgyapot + kívülről 15 cm kőgyapot. A tél során kiderül, hogy mennyi lesz az átlagos hőveszteségem.